Waarom paardrijden gezond is

Natuurlijk wisten we het al lang, dat paardrijden gezond is. Je komt veel in de buitenlucht en spierballen die heb je omdat je zwaar werk doet, zoals stallen met hooi en stro sjouwen en uitmesten.

Er zijn echter nog meer redenen waarom paardrijden zo gezond is …

Goede houding

Het is heel belangrijk om een goede houding te hebben op het paard. Het paard draagt je namelijk niet simpelweg, maar jij moet jezelf echt goed rechtop houden. Het toverwoord is balans. Daarom wordt paardrijden vaak aangeraden bij een psychomotorische (bewuste, door de hersenen gestuurde) handicap of revalidatie.

Controleren van bewegingen

Daarnaast doe je een flink beroep op je coördinatie (controleren van bewegingen). Hoe meer vooruitgang je boekt, hoe belangrijker dat wordt. Je moet je lichaam goed kunnen controleren en je bewegingen goed verdelen. Een paard is namelijk gevoelig voor elke beweging die je maakt en bij elke oefening horen immers andere hulpen.

Alle spieren

Met paardrijden train je bijna alle spieren in je hele lichaam: van schouders en armen tot bovenbenen, buikspieren, bilspieren en rug. Paardrijden is dan ook een uitstekende sport om sterker te worden. Bovendien worden je spieren gestretcht, wat ervoor zorgt dat ze niet ál te groot worden. Het is perfect voor iedereen die graag een strak en getraind lichaam wil.

Rug

In de juiste houding is paardrijden heel goed voor je rug. Door aan te leren hoe je goed rechtop en ontspannen moet zitten, ontwikkel je een stabiele houding. Doordat dit de lendenspieren verstevigt, draagt het enorm bij aan een goede en gezonde rug.

Ontspannen

Naast veel lichamelijke voordelen heeft paardrijden ook een goede invloed op je humeur. Veel mensen beginnen met paardrijden om tot rust te komen en zich te ontspannen. Het vraagt veel concentratie en hierdoor is het een ideale activiteit om tot jezelf en op andere gedachten te komen.

Trainen in de bak of lekker een bosritje maken, op het paard ontsnap je even aan de buitenwereld en ben je alleen met het paard en je eigen gedachten.

Bron: CAP

Foto: PixabayGreyerbaby