Wanneer gaat een paard met pensioen?

Het is niet zo vreemd als een paard dat de leeftijd van 20 bereikt, wordt gezien als een paard dat klaar is voor pensioen en met zekerheid ongeschikt is voor de paardensport. Is dat wel zo? Heeft een paard van rond de 20 jaar écht zijn beste tijd gehad of kan het nog wat jaren mee?

Anky

Er zijn genoeg paarden die nog op topniveau presteerden, ondanks dat ze al tot ‘bejaarde paarden’ gerekend moesten worden. Bekende voorbeelden zijn Bonfire en Salinero van dressuuramazone Anky van Grunsven die op een leeftijd van 18 jaar nog goud en brons wonnen op Olympische spelen (2000 en 2012). De paarden waren (bijna) bejaard, tenminste volgens de ‘algemene opvatting’.

Uitzondering op de regel

Een zoektocht op internet levert vele voorbeelden van enthousiaste, fanatieke en levenslustige paarden van ongeveer 20 jaar en deze worden nog regelmatig uitgebracht op wedstrijd. Sommigen halen zelfs nog een hoog niveau ondanks dat ze echt (ruim) 20 zijn! Zijn deze paarden dan een uitzondering op de regel of is het vandaag de dag zo dat oudere paarden krachtiger zijn dan voorheen?

Zonder problemen

We zijn tegenwoordig best ver voor wat betreft paardenwelzijn en gezondheid. We hebben meer kennis en middelen om een paard ouder te laten worden. Het blijkt dat de gemiddelde leeftijd van een paard niet meer rond 20 á 25 ligt, maar tussen 25 en 33 jaar. Er zijn zelfs paarden die een mooie leeftijd van rond 40 mogen bereiken, zonder problemen van echt zware gebreken door ouderdom.

Waardeloos

Of een paard een bejaard paard is of niet, blijkt meerdere oorzaken te hebben. Een ervan is de verzorging, maar ook het ras speelt een rol. Net zoals conditie, voeding en gebitsverzorging.

Het ene paard is ook het andere niet. Net als bij mensen zal het ene paard gewoon ‘sneller verouderen’ dan het andere. Dit betekent dus niet dat een paard van 20 jaar niets meer waard is en alleen nog maar een weidemaatje of gezelschapspaard kan zijn.

Middelbaar

We kunnen een paard van rond de 20 dus niet zomaar ‘bejaard paard’ noemen. Misschien ‘middelbaar’, maar zeker niet uitgerangeerd en vaak nog goed om vele jaren plezier (en liefde) van te ontvangen en te geven! Is er iets fijner dan dat een paard een actief en waardig leven heeft kunnen leiden?

Bron: Hoefslag
Foto: Shutterstock