Wanneer paard laatste keer scheren?

Scheren, en vooral de timing van de laatste scheerbeurt van het seizoen, is een onderwerp dat altijd een gesprek oproept. H&H vroeg aan verschillende mensen wanneer, en zo ja, de tondeuses worden opgeborgen.

De laatste

Iedereen die ooit nerveus heeft gekeken naar de eerste tekenen van extra beharing, zal weten dat de meeste paarden half september hun wintervacht beginnen te laten groeien. Scheren betekent dat paarden in de winter comfortabel kunnen blijven werken, zonder overmatig te zweten. Maar de vraag wanneer de laatste scheerbeurt is, is een heel bekend onderwerp van gesprek.

Nee

Voor wie vasthoudt aan traditie, neemt geen risico na eind januari door de zomervacht te beschadigen en is er een duidelijk néé. De tondeuse wordt begin februari voor onderhoud gebracht, nadat ze eind januari voor het laatst is gebruikt.

Reden hiervoor is dat, als je nog later scheert, je het risico loopt dat paarden eruitzien als gevilde konijnen die de vroege zomer ingaan. We onderhouden hun vacht met behulp van een combinatie van geschikte dekjes, dekens en regelmatige verzorging om de huid te stimuleren. Daarnaast goede voeding met lijnzaadolie.

Daglicht

Vachtgroei bij paarden reageert op veranderingen in uren daglicht. Naarmate het daglicht in de nazomer korter wordt, neemt de aanmaak van melatonine toe (hormoon dat ervoor zorgt dat we slaperig worden als het donker wordt) om de groei van de wintervacht te stimuleren. Evenzo, als de dagen in januari en februari langer worden, bereiden de haarzakjes van het paard al een zomervacht voor.

Mesjes

Hayley Reynolds is gespecialiseerd in inheemse pony’s, heeft de scheerkunst geperfectioneerd om mesjes te gebruiken die 5 mm vacht achterlaten in plaats van de veel kortere 2,5 mm van normale mesjes, en een minder ‘geschoren’ uiterlijk geven.

Ze is van mening dat het belangrijk is te weten wélk paard of pony je aan het scheren bent. Ze doet veel inheemse pony’s, en twijfelt er niet aan dat de grijze Welsh pony’s een veel eerdere laatste scheerbeurt nodig hebben dan bijvoorbeeld een zwarte Fell. Als je niet oppast, kan een grijze, die op nieuwjaarsdag is geschoren, er begin mei nog steeds zo uitzien. En bij een dubbele vacht Exmoor zou ze niet later dan 1 januari iets willen doen om te voorkomen dat de kleur wordt aangetast van de zomervacht. De laatste scheerdag die zij aanhoudt, is Valentijnsdag.

Hele jaar door

Ze adviseert ook om te begrijpen hoeveel tijd je moet laten na het scheren om een vacht te krijgen die klaar is voor wedstrijden. Iets van 10 dagen tot 3 weken zijn nodig na het scheren om de kleine lijntjes te vervagen die door de tondeuse zijn achtergelaten. Steeds vaker wordt er gekozen om de vacht van paarden het hele jaar door te verfijnen. Maar ook zijn er ruiters die graag op elk moment van het jaar scheren als het paard het nodig heeft. Ze hebben de ervaring dat het de zomervacht niet verpest en denken dat verpesten door laat scheren een mythe is.

Werken met schema’s en ‘het is niet wat je afscheert, het is wat je laat staan’ lijkt aan te raden maar uiteindelijk zal het een persoonlijke keuze zijn én het kennen van het paard.

Bron: H&H

Foto: Digishots