Wat betekent instellen zomertijd voor paarden?

Komend weekend zetten we de klok weer een uur vooruit. Omdat de avondklok ook nog steeds geldt, is zomertijd misschien nu een voordeel. Telkens zijn er discussies of we wel moeten wisselen tussen winter- en zomertijd. Sommigen zijn er heel blij mee maar er zijn er ook die liever altijd wintertijd of altijd zomertijd zouden willen hebben.

Het halfjaarlijks aanpassen, daar lijken paardeneigenaren niet altijd blij mee te zijn. De vraag die je zou kunnen stellen is: wat betekent het voor dieren en raken zij ook door dat uur een beetje ‘de weg kwijt’?

Voordeel

In lente en herfst omschakelen tussen winter- en zomertijd lijkt door weinig mensen écht als voordeel te worden gezien. Dit komt waarschijnlijk omdat er nogal wat nadelen aan vast zitten, zoals lichamelijke en psychische ongemakken. Ook praktische ongemakken worden vaker genoemd.

Vooral voor scholieren en werkenden zou zomertijd een groot voordeel zijn omdat het langer licht is. Daardoor is in de avonduren meer tijd voor sport en/of ontspanning. Voor mensen met dieren zou, om verschillende redenen, áltijd zomertijd ook zo zijn voordelen hebben.

Even tijd nodig

Dieren, afhankelijk van ons, raken ook uit hun ritme. Als paarden bijvoorbeeld, op vaste tijden worden gevoerd, zullen ze even tijd nodig hebben om te wennen aan het uur verschil. Het is mogelijk dat hierdoor onrust op stal ontstaat. Ook bleek dat dieren, die in het wild leven, zich van de ene op de andere dag moeten aanpassen aan deze beslissing van de mens. Méér ongelukken met dieren op de wegen zijn nare gevolgen, doordat er een tijdverschuiving komt van verkeersdrukte.

Voor de duisternis

De meeste ruiters vinden een extra uurtje daglicht wel fijn: niet meer als het al donker is een paard uit de wei halen. Bovendien kun je ook in de avonduren nog een buitenritje maken of in de buitenrijbak rijden/lessen. Vóór de duisternis kun je met alle klusjes klaar zijn. Het gaat allemaal een beetje meer relaxed. Na afloop nog even lekker buiten nagenieten op een bankje, kijkend naar de zonsondergang. Dit alles maakt zomertijd nét dat beetje anders, als het (Nederlandse) weertje tenminste ook een beetje meezit.

Bron: Manegeruiter

Foto: PixabayDorotheaproschko