Wat je beter niet kunt zeggen tegen instructeur!

Lesgeven in alle (weers)omstandigheden, een bron van positiviteit zijn, geduldig zijn, hindernissen eindeloos verplaatsen … een instructeur heeft redelijk veel te verduren. Als je iemand vindt, wiens manier van lesgeven bij jou en je paard past, probeer diegene dan niet af te schrikken.

Opmerkingen die je beter niet kunt maken

  1. ‘Ik heb een aantal video’s online bekeken en ik denk dat we het de vorige keer verkeerd deden’

Hoewel je instructeur ongetwijfeld blij zal zijn dat je wat onderzoek doet, heeft hij of zij jaren training en ervaring gehad en het grote voordeel dat hij jou en je paard heeft zien samenwerken. Jouw vijf minuten YouTube kijken, is niet vergelijkbaar.

  1. ‘Mijn vriend zegt: Ik zou 1,5 meter moeten springen / op middelhoog niveau rijden / mijn bit veranderen’

Het is begrijpelijk dat de instructeur je zal vertellen om dan lessen te gaan volgen bij je vriend.

  1. ‘Kan mijn moeder / vriend / zus / hele gezin naar de les komen kijken?’

Ja, natuurlijk, zolang ze stil zijn, stil blijven staan en zich er niet mee bemoeien. Je betaalt tenslotte je instructeur niet om dingen aan het publiek uit te leggen.

  1. ‘Ik ben maar vijf minuten te laat!’

Aangezien paarden ’s werelds meest onvoorspelbare wezens zijn, zijn we allemaal zo nu en dan te laat. Als je paard besluit dat hij liever nog tien minuten in de wei blijft, of als je poetsborstel plotseling uit elkaar valt, kan al je timing in duigen vallen. Als je echter heel vaak te laat bent, zal je instructeur a) geïrriteerd zijn tijdens het lesgeven, of b) je lestijd inkorten. Jouw keuze.

  1. ‘Mijn paard houdt niet van … springen / afwenden / over balkjes draven’

Werkelijk? Weet je het zeker? Heeft hij je een brief geschreven? Je instructeur zal meteen zien dat het probleem van de samenwerking met jou zou kunnen zijn en zal alles doen om te helpen genieten van wat het ook mag zijn. Bereid je er dus op voor de rest van je leven de meeste lesdagen ook balkjeswerk te doen.

  1. ‘Ik ben hier echt slecht in’

Ja, we hebben allemaal dagen waarop breien of haken eruit ziet als een heel aantrekkelijk alternatief, maar we zouden ook goede dagen moeten hebben. Ontspan en wees positief, anders zou je instructeur het misschien wel (stiekum) met je eens kunnen zijn!

Bron: H&H

Foto: Digishots