Wat maakt een paard gelukkig(er)?

We besteden elk vrij moment om ervoor te zorgen dat onze geliefde paarden gelukkig en gezond zijn. Door ze dikke strobedden te maken en enorme stapels hooi te geven, voelen we ons happy. Maar maken deze dingen de paarden óók gelukkig(er)?

Natuurlijke omgeving

Terwijl de gedachte om ’s nachts in een warm, comfortabel bed te liggen voor jou als gelukzalig voelt, voelt een paard dat ook zo? Of zou het gelukkiger zijn door met vrienden in een weiland te lopen? Het helpt om na te denken over de drie belangrijkste dingen voor een paard: voldoende voer, toegang tot metgezellen en vrijheid om rond te lopen. Paarden hebben al deze dingen in hun natuurlijke omgeving, dus het is logisch dat ze zich meer tevreden zullen voelen als die, in bijvoorbeeld manege-omgeving, worden aangeboden.

Denk eens goed na over de routine van een paard en of het deze basisbehoeften heeft. Kan het méér de wei in gaan of misschien een maatje opzoeken in plaats van veel alleen te zijn? Helaas zijn er veel beperkingen door regels, maar als het mogelijk is om zelfs maar kleine veranderingen aan te brengen, zal een paard het voordeel merken.

Comfortzone

Ondanks aanpassen van de levensstijl van een paard, zodat het natuurlijker en ideaal wordt, is het de moeite waard om het volgende in gedachten te houden. Sommige paarden kunnen zó gewend zijn aan hun routine door de mens, of negatief beïnvloed zijn door deze manier van leven, dat basisbehoeften buiten hun comfortzone vallen.

Terwijl 24/7 buiten zijn het meest natuurlijk is voor paarden en ze zich meer tevreden voelen, kennen we allemaal wel één paard dat elke avond het hek bijna omver loopt om binnen te komen en het niet fijn vindt om de hele nacht buiten te blijven. En er zijn uiteraard ook paarden die gewoon niet kunnen verdragen dat andere in hun buurt zijn.

Persoonlijkheid

Denk dan aan je paard als een ‘persoonlijkheid’ en wat het nodig heeft en aankan. Misschien dat kleine veranderingen van een meer natuurlijke levensstijl, met genoeg tijd om zich aan te passen, een positief effect zullen hebben. Ook kan het zijn dat het invoeren van sommige van deze veranderingen onnodige stress bezorgen, wat niet prettig is. Je kent het paard beter dan wie dan ook, dus ga met je buikgevoel om wat goed is.

Verbeteren

In het wild zwerven paarden elke dag vele kilometers. Opgesloten zijn in een stal is het tegenovergestelde van hoe ze van nature zouden ‘moeten’ leven. Door veel tijd buiten aan te bieden, krijgt het tijd om zich even uit te leven en dan tot rust te komen. Dat zal de mentale gezondheid echt verbeteren, waardoor het rustiger wordt, minder snel heftig reageert en gemakkelijker te hanteren is.

Gezondheid

Er zijn ook tal van voordelen voor de gezondheid. Het is geweldig voor de spieren, bevordert de juiste ontwikkeling bij jonge paarden en houdt stijfheid weg bij meer volwassen paarden. De luchtwegen van sommige paarden hebben moeite met de stoffige omgeving van een stal. Veel buiten helpt om de luchtwegen schoon en gezond te houden. Bovendien helpt extra beweging ook om goede hoefgroei te bevorderen.

Rust

Het lijdt geen twijfel dat veel buiten zijn ongelooflijk belangrijk is voor een paard. Maar wat als sommige beperkingen betekenen dat het niet mogelijk is om de weidetijd te verlengen of dat rust is voorgeschreven, zodat het helemaal niet naar buiten kan? Hier zijn een paar ideeën om te helpen daarmee om te gaan.

  •  Zorg voor een klein, omheind gebied buiten de stal van het paard. Zo kan het de grenzen van de box verlaten en bijvoorbeeld in de zon gaan staan. Dit is een geweldige oplossing voor paarden die lange tijd opgesloten zijn in hun stal, maar het is niet geschikt voor alle paarden. Sommige zouden in de verleiding kunnen komen eruit te springen of zich door het hekwer te duwen. Als je denkt dat het paard dit goed aankan, zorg er dan voor dat er alleen toegang is als je er bent. Zo kun je opletten en hooi geven om af te leiden van het zoeken naar een uitweg.
  • Als tijd buiten de stal beperkt of niet aanwezig is, zorg er dan voor dat het paard een beetje uitzicht heeft. Op die manier kan het zien wat er aan de hand is in de omgeving, om verveling te voorkomen. Als het mogelijk is om een ​​stal te hebben die groter/meer open is, of een raam aan de achterkant, zal het zich minder opgesloten voelen.
  • Heeft het paard zijn eigen weiland, gebruik dan eens (elektrische) afrastering om een ​​soort doolhof te maken met overal verspreid hooi en water aan het ene uiteinde. Zo moet het zich een weg zoeken door het ‘doolhof’ om bij voedsel en water te komen. Dit helpt om natuurlijk dwaal- en eetgedrag na te doen, waardoor veel voordeel ontstaat van de buitentijd.
  • Bind je paard een uurtje op het erf met een hooinet als afwisseling. Zo kan het een frisse neus halen, van de zon genieten en een beetje van de omgeving zien.
  • Besteed tijd aan aan de hand lopen en grazen van het paard om de dag op te splitsen en wat langer uit de stal te halen.
  • Is de buitentijd echt weinig, vraag dan aan de stal-/manegebezitter of je het paard een ​​tijdje in de rijbak kunt zetten. Soms is het mogelijk deze bak te huren, misschien kun je een half uur reserveren hiervoor in plaats van te rijden. Je zou zelfs wat vrije training kunnen proberen als aanmoediging om meer te bewegen.
  • Verveling is een belangrijk probleem, maar grondwerk en zelfs trucjes leren, kunnen helpen om het paard bezig te houden. Zo zal het ook geestelijk moe worden. De beloning is dan ook dat je een prachtig getraind paard krijgt.

Bron: Horseandrider

Foto: PixabayMichelvanderVegt