Wat willen ruiters liever niet horen?

Er zijn een aantal dingen die (wedstrijd)ruiters gewoon niet willen horen. Helaas, dat weerhoudt sommige mensen er niet van om ze tegen ons te zeggen of aan ons te vragen.

  1. Wat houdt een dressuurwedstrijd in?

Hoewel de meesten graag advies geven, zouden we een paar dagen nodig hebben als we eerst alles moeten uitleggen. Er is een overvloed aan klassen, niveaus, verenigingen en wedstrijden. Daar komt bij dat we meestal alle leeftijden als ruiters en soorten en rassen van paarden en pony’s hebben doorlopen. Ja, (dressuur)wedstrijd rijden is een sport voor iedereen! Als je een nieuweling bent, kan het even duren voordat je het allemaal snapt, dus ga even zitten met een drankje neem de tijd ervoor.

  1. Het draait toch allemaal om het mooi uitzien!

Uiteraard speelt het wel een grote rol in de wedstrijding. Het fokken, berijden en vormen van een dressuurpaard is een kunst. Er is altijd een zoektocht naar de perfecte buitenkant, de details van de opkomst en het vasthouden aan tradities. Maar het gaat zeker niet alléén om het uiterlijk. Als jij en paard of pony fouten maken, zullen je punten meestal worden weerspiegeld in het eindresultaat. Dat kan je een plaats kosten. Als je tijdens je springparcours een balk afstoot, laat je ook punten vallen. Kortom, alleen met schoonheid kom je niet zo ver.

  1. Concours is saai

Daar zijn we het zeker niet mee eens! Reizend door het land om op te treden voor applaudisserende toeschouwers, dravend door de wedstrijdring bij enkele van de meest belangrijke concoursen. En niet te vergeten de leuke afterparty’s als afsluiting.

  1. Zou mijn paard dit ook kunnen?

Dit is een lastige vraag, want nogmaals, de meeste ruiters/experts zullen helpen als erom gevraagd wordt, maar geven ook “eerlijke” antwoorden. Verwacht geen lofzang als dat niet verdiend is; als een paard geen wedstrijdkwaliteit heeft, zullen belangrijke punten gescoord kunnen worden, zoals standaard, gewone uitstraling en onvolkomenheden, die jij misschien hebt gemist. We maken ons allemaal wel eens schuldig aan het dragen van een roze bril, maar als je op een bepaald niveau wilt presteren, moet het paard punten halen zonder zadel. Zorg er dus voor dat je voorbereid bent op waarheidsgetrouwe gesprekken, zeker als je ervoor kiest om een ​​expert je geliefde dier in de gaten te laten houden.

  1. Je bent geobsedeerd!

Geobsedeerd is een woord dat luie mensen gebruiken om de enthousiaste mensen te beschrijven. En het is nog waar ook, want als je eenmaal met de “wedstrijdziekte” bent besmet, zal je heel, heel lang geïnfecteerd blijven!

  1. Concoursdeelnemers zijn verwaand

Wedstrijdruiters kunnen soms een slechte reputatie krijgen omdat het opschepperig en verwaand lijkt. Eigenlijk is deze tak van sport juist heel toegankelijk voor iedereen want het is voor elke leeftijd en kennis. Met veel paarden en pony’s kun je snel een hoger niveau bereiken als je er tijd en moeite in steekt om te leren. Veel ruiters werken hard om hun ambities te financieren en er zijn er zelfs ook best veel die naast de professionals op topniveau strijden. Die grote droom van rijden op een groot (inter)nationaal concours is misschien dichterbij dan je denkt …

Bron: H&H

Foto: M. Rongen