Wat ‘zegt’ de paardenstaart?

De paardenstaart is méér dan een vliegenmepper. Hij dient ook als middel om iets te melden dus als je er aandacht aan besteedt, kun je veel leren van de houding van de staart.
De paardenstaart dient niet alleen om insecten te verjagen en om het gevoelige anusgebied te beschermen, maar geeft ook belangrijk beeld over de stemming van de viervoeter.

De staarthoudingen/bewegingen

Een ‘geknepen’ staart is bijvoorbeeld vaak een uitdrukking van angst, pijn of een reactie op erg slecht weer. Als er een blokkade is in het bekkengebied, bijvoorbeeld veroorzaakt door vallen of rangorde-gevechten in de kudde, kan het heiligbeen naar achteren zakken. Dit kan dan weer zorgen voor die geknepen staart.

Als het heiligbeen naar vóren is gezakt, is het resultaat een hogere staart. Die verheven staart, die vooral voorkomt bij volbloed paarden, is vaak ook een teken van spanning en/of wegduwen.

Een bol omhoog gerichte staart is een uiting van een onaangename prikkel.

Als een paard gevaar voelt, drukt het dat onder andere ook uit met een holle boven-achter gespreide staart.

Een kromme staart wijst op eenzijdige spierspanning en blokkades. Dit kan komen door een niet goed passend zadel en/of een ruiter die niet goed in balans zit.

Als een paard met zijn staart draait, is dat vaak een uitdrukking van pijn in de rugspieren. Deze zijn pijnlijk omdat ze onder (te) hoge spanning staan.

Een signaal voor ongemak is ook het heftige meppen. Door deze beweging probeert het paard zijn gespannen rugspieren te doorbloeden en te ontspannen. Of het probeert iets onaangenaams, zoals een beenhulp (vergelijkbaar met een lastige vlieg) ‘weg te meppen’: een verzet tegen de vraag van de ruiter.

Kortom: hoe een paard via staarthouding iets ‘vertelt’ aan zijn soortgenoten en aan ons mensen, kun jij vanaf nu ook een beetje duidelijker zien!

Bron: Pferderevue

Foto: M. Rongen