Paarden kijken anders tegen de wereld aan dan wij. Niet alleen figuurlijk, maar ook letterlijk hebben ze een heel ander beeld van de omgeving. Laten we allereerst eens kijken naar kleur. Misschien heb je je weleens afgevraagd of jouw paard een roze dekje mooi of lelijk vindt. Of waarom paarden een felrode hindernisbalk aftikt, terwijl die toch supergoed te zien is. Nou, niet voor een paard! Dat zit zo. Om kleur te kunnen zien, bevinden zich in je oog lichtgevoelige cellen, de zogenoemde kegeltjes. Die werken uitstekend bij daglicht, maar in het duister heb je er niet veel aan. Wanneer er maar weinig licht is, zoals in de nacht, werken andere lichtgevoelige cellen beter: de staafjes.
Wij hebben drie soorten kegeltjes, waarmee we rood, geel groen, blauw en alle kleuren daartussenin kunnen zien. Paarden hebben maar twee soorten: ze kunnen geen rood zien! Daar staat tegenover dat ze meer staafjes hebben en daardoor veel beter in het donker kunnen zien dan wij.
Met andere woorden: jouw paard kan geen voorkeur voor een roze of rood dekje hebben, want dat ziet hij helemaal niet. En die rood-witte balken ziet hij niet als ‘fel’. Sterker nog: dat rood ziet er voor hem bijna hetzelfde uit als de kleur van gras. Sommige vormen van kleurenblindheid bij mensen lijken hierop. Blauw en geel zijn de kleuren die voor je paard het best te onderscheiden zijn. Er zijn zelf trainingsmethoden die daar rekening mee houden door met gele en blauwe balken en pionnen te werken.
Op de foto hierboven kun je zien hoe een paard die rode hindernis ziet.