Wat zou een paard wensen voor Kerstmis?

Als je net als de meeste ruiters bent, bevat je verlanglijst voor Kerstmis waarschijnlijk dingen als supermooie laarzen, een top-merk rijbroek of (in groot formaat denkend) misschien zelfs een tractor of nieuwe pick-up (Kerstman, hoor je dit?).

Hoewel je zou kunnen zeggen dat een paard niet blij is met je kapotte, onherstelbare rijlaarzen, moet je toegeven dat dit soort dingen niet echt iets zijn voor het dier zelf, toch?
Wat zou een paard nu écht op een verlanglijstje zetten?

“All a horse wants for Christmas”

Onbeperkt ruwvoer van goede kwaliteit

Wat paarden vooral in koude tijden zullen waarderen: kwaliteitsvoer en liefst veel. Als je de paardendarmen in goede conditie wil houden, heb je al veel gedaan om een paard gelukkig te houden.

Een pauze

Voel je niet schuldig als het drukke vakantieschema je normale rijschema onderbreekt. Een pauze is misschien wel het beste cadeau dat je een paard kunt geven. Een paard wil ook wel eens een beetje rust en vakantie. Veel ruiters geven hun paarden nooit vrij.

Een vakantie kan zijn vrij van het totale rijden of gewoon van het normale trainingsschema. Paarden hebben niet alleen lichamelijk pauze nodig, maar vooral ook een mentale pauze. Neem eens een week of twee dat je maar drie dagen rijdt in plaats van vijf, zes of zelfs zeven of neem het paard eens vaker mee op buitenritten.

Een mens die voor altijd voor hen zorgt

Een mens die voor altijd voor een paard zorgt: niet alle paarden hebben zoveel geluk, maar dat is waarschijnlijk het beste geschenk dat iemand van ons onze paarden kan geven. Dit geldt vooral voor oudere paarden van wie de rijdagen voorbij zijn, maar nog steeds gezond genoeg zijn om de weilanden te versieren.

Een nieuw trucje leren

Paarden lijken er echt van te genieten als ze een trucje leren met alle positieve bijwerkingen. Als je dat een paard nog niet eerder  hebt geleerd,  kun je er versteld van staan ​​hoe gemakkelijk en snel dat gaat. Geef na duidelijke instructie, met goede timing van bevestiging na elke vooruitgang, beloning in de vorm van stevig krabben op de schoft of een kleine lekkernij in combinatie met een uitgesproken woord. De techniek werkt goed bij bijna alles waarvoor je een paard wilt trainen. Een simpele doeltraining heeft zoveel praktische en leuke toepassingen. Hoewel deze vorm van omgaan met paarden niet zo nieuw is, zien we het de laatste tijd meer in veel delen van de wereld. Het is zeker de toekomst van dierenverzorging en -training.

Veilige voeropslag

Een eenvoudig geschenk dat een paard het hele jaar door helpt is beschermen tegen (vr)eetbuien en daaraan gekoppelde hoefbevangenheid. Ook bescherming tegen voor dieren verspreide ziekten, zoals ziekte van Weil of Equine protozoale myeloencephalitis (EPM) die beide het voer kunnen besmetten.

Maak een bak of koop een bak om het voer veilig te stellen, zodat er geen beestjes in komen en vooral dat een paard niet aan het voer komt als het ooit losraakt en in de voerruimte komt. Vuilnisbakken en zware bakken met veilige deksels werken bijvoorbeeld goed. Overweeg voor extra bescherming voerbakken te kopen met afsluitbare deksels of een veilige grendel op de voeropslagdeur te plaatsen.

Moddervrije paddock

Eén antwoord op “Wat willen paarden echt met Kerstmis?” kan in eerste instantie wat extra werk opleveren: een moddervrije paddock.
Terwijl de beelden van paarden die galopperen door pas gevallen sneeuw menig kerstkaart sieren, komen modder en ijs veel dichter in de buurt van kou en neerslag. Zowel modder als ijs brengen gezondheids- en veiligheidsrisico’s met zich mee. Denk hierbij aan bijvoorbeeld uitglijden en vallen.

Geen enkel paard wil lange tijd doorbrengen in de modder. Dakgoten en regenpijpen moeten zorgen om modder te verminderen door regenwater af te voeren buiten het loopgebied. Goede bodembedekking in paddocks houdt de paarden overeind, van de grond. En het maken van een plan om dagelijks mest te verwijderen. Ongeveer 25 kg mest per dag is 12,5 kg fijn organisch materiaal, dat vocht opneemt en elke dag voor zoveel meer modder zorgt.
Een (kleine)tractor maakt het verwijderen van modder, en het verplaatsen van bijvoorbeeld mest en zand, veel gemakkelijker. Misschien moet die ook maar op het kerstverlanglijstje komen.

Weet je, bekijk het gewoon zo dat je eigenlijk de wensen van het paard vervult.

Bron: TeHorse

Foto: PixabayArtcats