Wedstrijd rijden en kosten: wat is het je waard?

Spaar je het hele jaar je centjes om het mogelijk te maken inschrijvingen voor een wedstrijd te betalen? En is het dat wel waard?

Kinderdroom

Op je eerste wedstrijddag reed je misschien met een verroeste auto en rammelende trailer het wedstrijdterrein op, meteen onder de indruk van al die pracht. Het was als een kinderdroom: mooie paarden, perfecte bodems, prachtig wedstrijdterrein en die enorme ring waar je kunt warmrijden. Om het sprookje compleet te maken, verscheen je trainer bij de ring om raad te geven en je angst te kalmeren.

Prijskaartje: toch altijd een ‘dingetje’

Meerdere dagen per maand met één paard op wedstrijd betekende vaak vele euro’s uitgeven. Voeg lidmaatschapskosten toe en het prijskaartje stijgt. Benzine voor de auto en, lekker makkelijk, een warme lunch en het bedrag gaat nog verder omhoog. Al heb je een goede baan en misschien een partner die je obsessie ondersteunt, het is bijna onmogelijk.

Prijzengeld

Soms raken ruiters na een paar jaar ontmoedigd. Hoewel paard en ruiter goed presteerden, was er meestal geen prijzengeld om wedstrijdkosten te compenseren. Vaak denken ze naderhand: ‘Als ik dat geld niet had uitgegeven, zou ik makkelijker de dierenarts of hoefsmid hebben kunnen betalen’. En dan hebben we het nog niet over die extra training.

Hoe graag menig ruiter ook zou willen bewijzen dat zijn paard kan concurreren met peperdure warmbloeden, ze besluiten soms dat de ‘dure’ wedstrijden dit alles niet waard zijn. Het geld is beter te besteden aan het maken van een dierenarts-noodpotje, laten maken van het zadel, kopen van goed voer en volgen van nuttige lessen.

Geen officiële

Tóch in een weekend wedstrijd rijden, maar dan ‘geen officiële’, werpt zijn vruchten af ​​op een manier die veel ruiters zich nooit hadden kunnen indenken. De kleine, plaatselijke (oefen)concourtjes geven een onverwacht gevoel van voldoening. Niet alleen zijn de financiën beter onder controle, ruiters leren om een eigen plan te ontwikkelen en toch succesvol te zijn, zélfs als de trainer niet beschikbaar is om te helpen.

Rozet

Hoe trots kun je zijn: meedoen aan meerdere plaatselijke, kleine evenementen (voor ongeveer hetzelfde bedrag als één of twee officiële wedstrijden) en af en toe een prijsje mee naar huis kunnen nemen! Een rozet  is tenslotte gewoon een rozet, ongeacht hoeveel er is uitgegeven om die te verdienen.

Bron: horsenetwork

Foto:M.Rongen-Bosch

What do you want to do ?

New mail