Wel of geen eetbare stalbodembedekking?

Paarden op een niet-eetbare stalbodembedekking eten hun dagrantsoen sneller en met minder pauzes dan paarden die op stro staan.

Onvoldoende

De belangrijkste oorzaak voor het eten van stalbodembedekking is onvoldoende ruwvoer of te weinig mogelijkheid om tijd aan eten te besteden. Een paard zou vrijwel onbeperkt moeten kunnen eten van langstengelig ruwvoer van een voor jouw paard geschikte kwaliteit (arm/rijk/grof/fijn). Gehakseld ruwvoer is te snel op om als enige ruwvoerbron te dienen! Lukt het een paard niet om in zijn behoefte aan deze voeding te voldoen, gaat het soms eten van, al dan niet eetbare, stalbodembedekking. Is dat vlas, zaagsel, houtkrullen of koolzaadstro kan dit ernstige gezondheidsgevolgen, zoals darmperforatie, hebben, maar ook het eten van veel stro is niet zonder (verstoppings)gevaar.

Stro kan een risico op koliek geven, in combinatie met te weinig drinken en te weinig beweging.  Vraag een dierenarts of een voedingsdeskundige voor paarden voordat je iets verandert in voeding of eetbaar stro aanbiedt.

Geef paarden (vooral ’s nachts) iets om op te kauwen! De nachtelijke uren voor paarden met stalling kunnen vreselijk lang lijken, vooral als het betekent dat er tot de ochtend niets te eten is. Voor hun gezondheid en welzijn hebben paarden ’s nachts iets nodig om op te kauwen, zeggen Duitse wetenschappers. Of het nu gaat om altijd aanwezig ruwvoer of het stro waarop ze slapen.

Bij het voeren moet rekening worden gehouden met het natuurlijke voedingsgedrag van paarden, zodat ze overdag én ’s nachts hun voeropname niet langer dan vier uur hoeven te onderbreken, aldus dr. Miriam Baumgartner van de Technische Universiteit van München, Duitsland.

Uiterste grens

Paarden die op strobed staan, kunnen hun normale voedingsgedrag behouden door dit ruwvoer (van mindere kwaliteit) ‘s nachts te kauwen en op te nemen. Maar paarden op strokorrels en vooral op houtkrullen kunnen dat niet, zei Baumgartner. De meeste paarden op een niet-eetbaar strooisel hebben gemiddeld ongeveer negen uur geen gelegenheid om voedsel op te nemen. Vier uur is de uiterste grens als we het hebben over welzijn. In de praktijk wordt dit duidelijk overschreden.

Schrokken

Als paarden van de ene op de andere dag geen eetmogelijkheden hebben door het niet-eetbare strooisel, halen ze die “schade” overdag in. In een onderzoek met 104 apart gestalde paarden merkten ze op, dat de paarden die op niet-eetbare strooisel stonden, hun dagrantsoen sneller aten met minder pauzes dan die op stro stonden. De paarden aten hun avondmaaltijd ook sneller, waardoor ze ’s nachts geen hooi meer hadden (en dus niets te eten), in vergelijking met paarden op stro. Dit schrokken-effect zou kunnen komen omdat ze hun welzijn proberen te verhogen.

Eetmomenten

Het is niet goed als paarden de hele nacht niet kunnen eten. Het is een heel belangrijke basisbehoefte dat ze ongeveer 70% van de dag en ongeveer 40% van de nacht eten. Paarden verdelen eetmomenten in ongeveer 10 maaltijden per 24 uur. Daarom mag het, om welke reden dan ook, niet worden tegengehouden om de hele nacht voedsel ter beschikking te geven.

Slowfeeders

Als paarden niet volop hooi mogen eten (bijvoorbeeld vanwege overgewicht), kunnen we ervoor zorgen dat ze dit krijgen via slowfeeders. Hiermee kun je de ruwvoergift beperken én de eettijd verlengen. Ook voor ’s nachts is een slowfeeder ideaal. Verzorgers die simpelweg de voorkeur geven aan krullen, kunnen nog steeds wat stro aanbieden in voerrekken. Als gewichtstoename een probleem is, kan er advies worden gevraagd aan voedingsdeskundigen of vezelrijk, energie-arm voer aanbieden en minder krachtvoer gebruiken.

Gezondheidsproblemen voorkomen

‘Als gespecialiseerd onderzoeker in paardengedrag en -welzijn, weet ik dat paarden zo ontwikkeld zijn dat opname van voedsel, de klok rond, nodig is’, zei Baumgartner. Als dierenarts weet ze ook dat paarden van nature vrijwel constant voer moeten opnemen om gezondheidsproblemen in het spijsverteringskanaal te voorkomen. Alleen paarden die op eetbaar strooisel in hun stal staan, kunnen in hun lichamelijke en verstandelijke behoeften voorzien.

Bron: TheHorse/Hoefslag

Foto: PixabayPhotosforyou