Welk karakter van een paard past bij jouw karakter?

Paarden hebben net als mensen ook een echt karakter, met bijbehorende bijzondere karaktertrekken en eigenaardigheden. Misschien voor jou herkenbaar?

Tien karakters

Initiatiefnemer

Dit paard wil graag zelf de begintijd en route van elke rit kiezen. Gaat graag achteruit, liefst op hoge snelheid met een paar mooie wendingen voor het juiste effect. Vereist is een ruiter met sterke benen, een ijzeren wil en heel veel geduld.

Mopperkont

Altijd en overal legt het paard de oren in de nek en laats het zijn tanden zien. Daarbij maakt het niet uit of er nu één, twee- of viervoeters in zijn buurt komen. Nooit in een goede bui, moppert zelfs tijdens het slapen. Blijf uit de buurt tijdens het eten want je zou wel eens onder de hoeven of tussen de tanden kunnen komen. Vereisten zijn sterke kleding en een ruiter met snelle reflexen.

Giller

Dit is meestal een merrie. Ze snuift aarzelend in de neusgaten van een ander paard voordat ze een hoge kreet uitslaakt en dan vervolgens met een voorbeen ernaar uitslaat. Wie het eerste gilt en slaat, is de winnaar. Vereist is een ruiter die niet snel schrikt dus ongeschikt voor zenuwachtige personen.

Hans Klok

Meestal Shetlanders, maar ook grotere edele viervoeters zijn perfecte Hans Kloks. Het maakt niet uit hoe stevig de afrastering van het weiland is, deze goochelaars vinden altijd een manier om te ontsnappen. Die slimmerds uit de paardenwereld laten zien dat sloten hen niet tegenhouden, zeker als er ook nog gras is aan de andere kant van het hek. Deze types weigeren voor de laagste hindernisjes, maar een sprong over het weilandhek om bij lekkere hapjes te komen, is geen enkel probleem. Vereisten: een héél goed afgerasterde weide.

Werk-ontloper

Dit paard beoordeelt hoe goed de ruiter kan rijden, op het moment dat zijn zitvlak het zadel raakt. Elke ruiter die té hard probeert, krijgt de volle laag: sjokken en dan wegsprinten, stug blijven staan, bokken, plotseling omdraaien, hoofd naar de grond en gras eten. Wat er ook maar nodig is om de ruiter in tranen te laten uitbarsten zodat deze afstijgt en het paard die dag het werk fijn ontloopt. Vereist is een ervaren ruiter zonder twijfels.

Schijtebroek

Meestal heeft dit paard flink wat temperament. De angsten zijn wisselend: vandaag bang voor roze bloemen of een bekende emmer, morgen vindt hij een prullenbak eng. Deze schijtebroek kan er niet van worden overtuigd dat een ‘eng’ voorwerp niet zal aanvallen. Vereisten: Stevige schoenen met stalen neuzen en een ruiter die houdt van dramatisch en wispelturig gedrag.

Adem inhoudende, buik uitzettende paard

Je zet je voet in de beugel, zeker ervan dat de singel stevig vast zit, totdat je met zadel en al onder het paard terechtkomt en blijkt dat de singel nog makkelijk vier gaten strakker had gekund. Het paard zet zijn buik op als een kogelvis. Even wachten met aansingelen maakt geen verschil want het is blijkbaar urenlang vol te houden. Vereisten: Beetje bij beetje aansingelen en tussendoor steeds een stukje stappen. Ongeschikt dus voor een ongeduldige ruiter.

Viespeuk

Vaak zijn het schimmels of paarden met veel wit die niet weten hoe moeilijk het is om langer dan vijf minuten schoon te blijven. Je zult met viespeuk al snel leren mestvlekken niet te verdwijnen, want welke shampoo je ook gebruikt of hoe hard je schrobt, die bruine plekken veranderen alleen in een lichtere tint geel. Hierdoor zal een schimmel al snel je ergste nachtmerrie worden. Hoe meer je probeert ze schoon te maken, des te viezer worden ze. Vereisten: uitgebreide garderobe van hoofd-naar-staart-dekens en flessen shampoo van groot formaat.

Stro-eter

Wetende dat er een dik strobed lag voordat je ’s avonds vertrok, liggen er in de ochtend nog maar een paar sprietjes in de stal. Hoe meer stro je in de stal legt, hoe meer ervan wordt gegeten. Het enige voordeel is dat het uitmesten heel snel kan omdat je de stal gewoon kunt leegscheppen. Er is geen vork nodig. Vereisten: Een stevige schep, een onuitputtelijke voorraad van stro.

Vang-me-dan-als-je-kunt paard

Als dit paard je al van grote afstand ziet aankomen, galoppeert het van je weg. Kent alle nieuwste vangtechnieken. Met omkoping of achtervolgen komt het niet tot een klik aan het halstertouw als die ‘lieverd’ niet zelf wil. Vereisten: vindingrijk zijn is een must, samen met een groot gevoel voor humor als jij met je gezicht in de modder belandt na het maken van een slechte snoekduik naar het halster.

Bron: Cap / HorseandHound

Foto: Digishots