Welk strooisel in de box?

Welk strooisel in de box?Soms is het goed eens even stil te staan bij het strooisel dat gebruikt wordt in een paardenbox. In de zomer staan de paarden veel in de wei maar als ze misschien toch nog vaak op stal staan, is het een niet onbelangrijk onderwerp.

Vaak wordt stro, vlas, houtkrullen of kokosvezel aangeraden. In de winter is het vaak wat kouder en frisser en dan geeft stro wat extra warmte. Tarwestro is meestal goedkoper en omdat paarden ervan kunnen knabbelen helpt het tegen verveling. Maar het eten van stalbodembedekking is eigenlijk niet de bedoeling en kan soms tot ernstige gezondheidsproblemen leiden. Verstoppingskoliek komt vaak voor bij paarden die (té veel) eten van stro, vlas of houtvezel. Paardenboxen moeten uiteraard ook wel regelmatig goed worden uitgemest en opgestrooid.

Groepen

In houtkrullen, vlas en kokosvezel zit weinig stof. Vlas is te vergelijken met kokosvezel. Voor stallen waarin paarden met een groep samen staan, wordt vaak gewerkt met hennep. Hennep wordt laag op laag opgestrooid, de zogenaamde potstal die meestal na vier maanden wordt uitgemest. Hennep neemt veel ammoniak op. Hierdoor blijft de lucht in de stal frisser.

Stro of zand

In schuilstallen wordt vaak stro of zand gebruikt, maar ook tegels zijn mogelijk. Voor de koudere maanden is het wel fijner om stro in de schuilstal te leggen, omdat dit warmte vasthoudt.

Goed schoonhouden van de paardenbox blijft, hoe dan ook, belangrijk voor een gezonde stalomgeving omdat het van grote invloed is op het welzijn van een paard.

Bron: CAP

Foto: Digishots