Welke blessures kun jij als ruiter aankruisen?

Paardrijden brengt, zoals zoveel sporten, risico’s met zich mee. Elke topruiter, zeker weten, is al eens flink gevallen. Jij hebt vast ook al het een en ander meegemaakt voor wat betreft blessures, ernstig of minder ernstig.

Welke kun jij aankruisen?

Hoofd

Een cap dragen betekent, hoe dan ook, geen ernstig hoofdletsel oplopen, toch? Dat had je gedacht. Uiteraard loop je met een goede cap op minder risico als je valt. Maar je kunt ook een trap krijgen als je met de verzorging van een paard bezig bent en dan geen cap draagt. Vooral jonge paarden zijn erg onvoorspelbaar en hebben nogal eens losse beentjes. En dan hebben we het nog niet over ongelukjes die niet door een paard, maar ‘gewoon’ op stal kunnen gebeuren…

Voet

Heb je ooit je paard uit de wei gehaald terwijl je nog die makkelijke gympies (of zelfs teenslippers) aan had in plaats van je stalschoenen of -laarzen? ‘Ach’, denk je dan, ‘Hij heeft nooit eerder op m’n voet gestaan, dus het zal zo’n vaart niet lopen…’ Laat het duidelijk zijn: als je met paarden omgaat, dan gaat er gewoon vroeg of laat eentje op je voet staan. Punt.

Schuurplekken

Het is misschien niet echt een blessure, maar het is toch vervelend genoeg: schuurplekken en een geïrriteerde/pijnlijke huid. Of het nu komt door verkeerd ondergoed of een rijbroek die toch net even te strak zit, je ‘zit’ er toch maar mooi mee!

Iets breken

Het paard geeft een flinke bok, gaat onverwacht linksaf terwijl jij rechtsaf in gedachten had of sprong het paard niet over die hindernis, maar jij wél? Dan bestaat de kans dat jullie wegen gescheiden worden en dat je op de grond belandt. Het zal eraan liggen hoe hard je terechtkomt maar je kunt daarbij iets breken. Sleutelbeen en ribben moeten het vaak ontgelden, maar het kan ook nog erger!

Brandblaren

Het is bekend: je loopt met het paard aan je hand en het schrikt, steigert en wil er vandoor. Jij laat hoe dan ook niet los, want wat kan er dan allemaal voor vreselijks gebeuren? Het loopt weg met alle gevolgen van dien. Met handschoenen aan heb je meestal geluk. Zo niet, dan zul je het halstertouw, of de teugels, nog dagenlang voelen door de pijnlijke brandblaren.

Ongelukkig

Is het erg als je een ‘ongelukkig’ ongelukje hebt, dat misschien makkelijk voorkomen had kunnen worden en dat eigenlijk best grappig was (voor toeschouwers dan)? Op de mesthoop uitglijden, in de sloot of óver de hindernis gedumpt worden (een voorbeeld van ‘wegen van je paard en jou scheiden zich’). Ooit zul je er zelf ook om moet lachen. Of weet je wat: misschien moet je er nu al, hoe dan ook, gewoon maar de grootste lol om hebben!

Bron:  CAP

Foto: Digishots