Welke types ruiters ken je?

Er zijn verschillende types ruiters. Je hebt er ook vast wel eens ontmoet. Als je zelf al een tijdje ruiter bent en/of ooit op een manege hebt gewerkt, is de kans groot dat dit jou heel bekend in de oren klinkt.

Welke types?

Mevrouw ‘Energie’

Deze ruiter hoeft alleen maar in het zadel te klimmen of het paard groeit een halve meter en begint al te snuiven. Het ‘altijd rustige paard’ stuift meteen zijwaarts weg op het moment dat de ruiter de teugels oppakt. De instructeur kijkt met een verbaasde uitdrukking toe. ‘Nou, dat heeft hij nog nooit eerder gedaan!’ is de meest waarschijnlijke opmerking die je zult horen.

Meneer UIT-schakelaar

Precies het tegenovergestelde, hij kan van de meest levendige volbloed een bijna griezelige slome-ezel maken. Het is niet altijd duidelijk dat deze ruiter die gave heeft, totdat een dag iemand anders op het ongelooflijk rustige paard van deze meneer gaat rijden en ‘per ongeluk’ zes rondjes, al vloekend, in galop maakt.

Mevrouw Geduld

Deze ruiter laat het er gemakkelijk uitzien, maar dat is het niet. Ze heeft lessen gevolgd bij elke instructeur in de omgeving, heeft zich aangemeld voor elke lezing en demonstratie die er gegeven werd en brengt avonden door met lezen over ‘De kunst van het paardrijden’. Ze is heel, heel gefocust, maar al bijna tien jaar niet meer eens een avondje uit geweest.

Meneer Natuurtalent

Dit type rijder kan irritant zijn. Het is de persoon die twee jaar niet rijdt, dan op je paard springt en gaat het beter dan je ooit hebt gezien. Hij heeft een geweldige balans, een perfecte zit, natuurlijk een vriendelijke hand en rijdt ontspannen. Je hebt deze persoon sindsdien nooit meer gevraagd om op je paard te rijden.

Eigenwijsje

Deze ruiter neemt nooit een les of leest nooit een paardenblad of -boek en gelooft ergens wel het perfecte bit, teugels of martingaal te kopen die ervoor zorgen dat het paard plotseling gaat lopen zoals Totilas, zonder verdere inspanningen van haar/zijn kant. Er wordt meestal iets gekocht, twee keer uitgeprobeerd en vervolgens in de zadelkast gestopt, die al bijna uit zijn voegen barst. Elk advies, om rug of tanden van het paard te laten controleren of eens rijles te nemen, is voor dovemansoren.

Allesweters

Waarom zouden deze ruiters de moeite nemen om lessen te nemen als ze alles al weten? Je hebt ze nog nooit op een paard gezien, maar ze houden ervan om over het hek te hangen en andere mensen te vertellen wat ze verkeerd doen.

Mevrouw Altijd Blij

Deze ruiter is perfect in wat ze doet, maar wil geen belangrijke wedstrijden rijden of dromen over de Olympische Spelen. Ze heeft geleerd om de slechte gewoonten op afstand te houden en heeft bijna altijd een grote glimlach op het gezicht. Als je vraagt ​​hoe de rit verliep, zal ze meestal ‘briljant!’ als antwoord geven.

Bron: Horse&Hound

Foto: pixabay freepics4you

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail