Welkom, nieuw paard

Als een nieuw paard op stal komt, kan dat soms stress met zich meebrengen. Iedereen moet aan elkaar wennen, zowel paard als eigenaar als manegehouder. Als je weet hoe je een nieuw paard goed kunt verwelkomen, is dat de oplossing voor een stressvrije verhuizing.

Het begint bij de organisatie. Het is verstandig, voordat het paard arriveert, op de hoogte te zijn van waar het paard vandaan komt, wanneer het voor het laatst is ontwormd en of het een paspoort heeft.

Checklist

Paspoort

Heeft het paard een paspoort en is het bijgewerkt? Kijk of de gegevens van de vorige eigenaar in het paspoort staan vóórdat de deal gesloten wordt. Het kan een ware zoektocht zijn om vorige eigenaren op te sporen. Check ook of alle vaccinaties in orde zijn.

Chip

Als het paard gechipt is, vergeet dan niet om jouw gegevens door te geven.

Schone stal

Zorg ervoor dat het schoon op stal is voordat het paard komt. Niet alleen de stal zelf, maar ook borstels en overige spullen.

Controle gezondheid

Doe meteen naar binnenkomst een gezondheidscontrole bij het paard. Hoe zien de hoeven en vacht eruit? Hoe gedraagt het zich? Verstandig is ook zijn hartslag en temperatuur te meten. Zo kun je in de gaten houden of het ziek is.

Kennismaking stalgenoten

Laat het paard rustig kennismaken met de andere paarden op stal. Je kunt het na aankomst eerst even alleen laten staan om te wennen. Daarna zou je de nieuweling in een wei of stal dichtbij de andere paarden kunnen zetten, zodat ze elkaar kunnen zien en contact maken. Bouw het langzaam op en blijf in de buurt voor als het mis mocht gaan.

Inschrijving

Schrijf het paard zo snel mogelijk in bij dierenarts, tandarts en hoefsmid. Dit is belangrijk zodat bij een noodgeval het paard daar al bekend is. Ook aan te raden is de geschiedenis van het paard aan de dierenarts door te geven, bijvoorbeeld over allergieën en medicijnen.

Papieren

Belangrijke papieren zoals het paspoort kunnen het beste op een veilige plek op stal worden opgeborgen. Misschien is er een mogelijkheid om dit in een afsluitbaar kluisje te doen.

Notities

Maak notities van de laatste controles bij de tandarts, hoefsmid, vaccinaties, ontworming en wanneer het paard weer aan de beurt is.

Een beetje extra planning is niet verkeerd met een nieuw paard, dus neem de tijd voor het organiseren van de aankomst. Op de lange termijn zal dit zijn vruchten afwerpen met een gezond, gelukkig paard dat zich in zijn nieuwe omgeving thuis zal voelen.

Bron: Horse&Hound / Hoefslag

Foto: Salina Steenmeijer