Welzijn paard bij gebruik neusriem met sperriem

Onderzoek laat vermoeden dat neusriem, ondanks volgens ‘twee vinger regel’ vastgemaakt, tijdens het rijden, druk kan uitoefenen op het voorste neusvlak van een paard. Eerste resultaten geven vraagtekens over het paardenwelzijn bij gebruik van een neusriem met sperriem.

Jayne Peters (Bishop Burton College, Engeland) en team gebruikten drie verschillende neusriemontwerpen, waarbij ze keken naar het effect op teugelspanning en kracht, zoals die op het voorste neusvlak van de bereden paarden drukte.

Gecombineerde neusriem

De gecombineerde neusriem liet een vrij hogere druk op de voorkant van de neus zien, maar dit was niet zo bij de hoge neusriem zónder sperriem. De hoge neusriem gaf de hoogste druk.

Teugeldruk

Men zag verandering in teugeldruk bij de drie neusriemen, gemeten met de ‘Telerein-teugeldrukmeter’. Het Pliance-druksysteem mat de hoeveelheid druk van elke neusriem aan de voorkant van de neus.

Twéé vingers

De neusriemen werden vastgemaakt met twee vingers tussen neusriem en neusbrug en vervolgens gecontroleerd met de ISES-neusriemmeter. Deze kan de afstand neus tot neusriem ongeveer meten. De eigenaren reden de paarden, met trenshoofdstel, met alle drie de neusriemen.

Sperriemen

Er zijn vragen over welzijn van paarden door gevolgen na gebruik van sperriemen, een veel voorkomend onderwerp in de wedstrijdsport (46%). Verder onderzoek naar mogelijk schadelijke effecten is nodig.

Bron: Horsetalk/CAP

Foto: Digishots

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail