Werken met paarden maar niet in het zadel

Als je houdt van paarden, maar een baan als ruiter niet ziet zitten, lijkt het misschien alsof werken in de paardenwereld geen mogelijkheden biedt. Dit is echt niet zo! Keuzes genoeg voor een leuke job, vaak zonder dat je zelf in het zadel hoeft te klimmen.

Tien voorbeelden

Studie diergeneeskunde

Er zijn veel verschillende banen op het gebied van diergeneeskunde. Dierenartsen behandelen paarden en voeren meestal ook operaties uit. Denk eens aan onderzoekers met een doctoraat, die onderzoek doen naar gezondheid en gedrag van paarden. Die artsen en onderzoekers worden vaak ondersteund door assistenten, die meestal de praktijk runnen maar ook ondersteunen bij operaties. Er is veel scholing en praktijkkennis nodig om een baan in de diergeneeskunde te kunnen krijgen en een studie duurt al snel rond 4 jaar.

Paardentandarts

Uiteraard verzorg je de tanden van het paard, onderzoek je de mond en voer je herstellingen uit in de mond. Soms doen zowel paardentandartsen als dierenartsen de controles. Mocht je geïnteresseerd zijn in een baan als paardentandarts, zoek dan eerst uit welke eisen gelden. De baan vraagt veel vertrouwen in paarden en is lichamelijk zwaar.

Hoefsmid aan het werk. Foto: Sabine Timman

Hoefsmederij

Begrijpelijk dat dit beroep ook in het rijtje zou verschijnen. Je weet vast wel hoe belangrijk het is dat een paard goed op zijn hoeven staat. De hoefsmid wordt ook wel gezien als de redder in de paardenwereld. Ook dit beroep vereist, net als de twee hierboven, veel tijd stoppen in kennis. Er zal ook veel geld gaan zitten in de aanschaf van je gereedschappen. Hoefsmeden moeten heel veel staan, vaak voorovergebogen. Dit maakt dat het werk als hoefsmid lichamelijk veel van je eist.

Onderhandelaar/tussenpersoon

Je zoekt naar geschikte (sport)paarden voor klanten. Paarden uit bepaalde bloedlijnen of met bepaalde karaktereigenschappen. Deze koppel je dan weer aan een klant. Veel kennis van stambomen is dan ook vaak nodig. Het is wel handig te weten welke combinatie van paarden een goede kwaliteit nakomeling zou kunnen leveren. Veilingen bijwonen, advies geven (aan fokkers) en naar wedstrijden gaan om prestaties van paarden te zien.

Andere gezondheidszorg dieren

Werk als masseur, acupuncturist, chiropractor en osteopaat. Veel van deze ‘alternatieve’ gezondheidszorg helpt bij het herstel van blessures en kan zelfs blessures voorkomen. Een mooie manier om in praktijk zorg te geven aan paarden, waarbij de drempel lager is dan bij een dierenarts. Je zal hiervoor natuurlijk wel de nodige certificaten moeten behalen. Dit zijn ook banen die lichamelijk veel van je kunnen vragen.

Fokkerij

Fokkers kunnen paarden voor sport, eigen gebruik of juist voor de verkoop fokken. Het verschil hierin is groot, van kleine fokkers met een paar veulens per jaar tot bedrijfsmatige met massale veulenstallen. Veel fokkers worden aangetrokken om te gaan fokken uit liefde voor een bepaald ras en richten zich hierop. Prettige bijkomstigheid is als je kunt beschikken over de financiële middelen omdat je vaak flink moet investeren.

Groom/stalhulp

Tegenwoordig is een grote vraag naar betrouwbare grooms, die veel taken kunnen uitvoeren. Bij kleinere stallen kunnen ze verantwoordelijk zijn voor het onderhoud van de stallen én het verzorgen van de paarden. Maar veel grooms reizen mee met de paarden die ze verzorgen naar (internationale) wedstrijden. In de topsport zijn ze gespecialiseerd in bepaalde disciplines. Op lager niveau kunnen ze juist goed schakelen tussen verschillende disciplines. Als groom moet je snel kunnen inspringen op de behandeling van verschillende paarden.

Konikpaarden, Salina Fotografie

Fotograaf/videograaf

Bij bijna iedere wedstrijd zie je wel een fotograaf lopen. Tijdschriften en websites moeten worden voorzien van beeldmateriaal. En er zijn natuurlijk ook persoonlijke klanten die foto’s willen van hun paard. Voor verkoop moeten er foto’s en video’s worden gemaakt en bij met name sportpaarden moeten die echt van goede kwaliteit zijn. Het helpt zeker om kennis te hebben van de verschillende onderdelen in de paardensport en de lichaamsbouw van een paard. Er kan veel geld gaan zitten in materiaal en reiskosten en werken is vooral in de weekenden.

Hulp bij paardenevenementen

Een wedstrijd tot een succes maken, daarvoor zijn er veel mensen achter de schermen bezig. Alles moet soepel verlopen en goede leiding is nodig om dit mogelijk te maken. Managers, ringmeesters en administratieve medewerkers zijn een paar van de belangrijke mensen. Hippische ondernemingen kunnen ook hulp sturen die ervoor zorgt dat de regels worden nageleefd op een wedstrijd. Deze mensen hebben hiervoor eerst een opleiding gehad.

Zadelmakerij

Zadelmakers en -passers hebben een groot verschil aan achtergronden. Sommigen zijn in de leer geweest bij de oude meesters, anderen hebben het vak geleerd bij een moderne zadelfabrikant. Zadelmakers hebben zelf ook vaak ervaring met paardrijden en het trainen van paarden. Hierdoor begrijpen ze wat een zadel juist maakt of breekt en kunnen ze beter inspelen op de wensen van zowel paard als ruiter.

Bron: Hoefslag

Foto: Salina Fotografie