Werken met paarden kan op vele manieren

Is het jouw droom om met paarden te werken, maar zie je jezelf geen Anky worden? Niet getreurd, er zijn genoeg banen die met paarden te maken hebben zonder dat je in het zadel hoeft te klimmen.

Dierenarts

Net als ons worden paarden soms ziek. Een dierenarts komt dan langs om het paard te behandelen. Zij voeren ook chirurgische ingrepen uit. Deze artsen worden ondersteund door assistentes. Zij runnen de praktijk en ondersteunen in de operatiekamer. Met een studie diergeneeskunde kun je ook aan de slag als onderzoeker naar de gezondheid en het gedrag van paarden.

Tandarts

Ook een paard moet regelmatig naar de tandarts. Deze verzorgt de tanden van je paard, zodat hij geen last krijgt van zijn gebit. Mocht het paard toch last hebben, dan voert de tandarts ook correcties uit in de mond. Als tandarts moet je veel vertrouwen hebben in paarden, want je zit met je handen in zijn mond. Het is wel een fysiek zware baan.

Hoefsmid

De derde baan in dit rijtje herken je vast ook: de hoefsmid. Het is heel belangrijk dat een paard goed op zijn hoeven staat. Een hoefsmid is dan ook vaak de redder in nood in de paardenwereld. Wel staat hij uren en dagen op zijn benen, vaak voorovergebogen. Deze baan eist dus fysiek veel van je, misschien nog wel meer dan wanneer je een tandarts bent.

Andere gezondheidsbanen

Veel eigenaren laten naast een tandarts en hoefsmid, ook regelmatig een ostheopaat of masseur komen voor hun paard. Vaak helpen ze bij het herstellen van een blessure. Ook kan deze zorg juist bepaalde blessures voorkomen. Het is een mooie manier om zorg te verlenen aan paarden. De drempel is veel lager dan bij een dierenarts. Je moet hiervoor natuurlijk wel de vereiste diploma’s halen.

Fokker

Soms fokt een fokker voor eigen gebruik in de sport, een andere keer juist voor de verkoop. Er zijn talloze soorten fokkers, van bedrijven met enkele veulens per jaar tot bedrijfsmatige fokkers met enorme veulenstallen. Meestal richt een fokker zich op één ras. Vaak zijn ze dan ook vanuit hun liefde voor dat ras fokker geworden. Je moet natuurlijk wel fors investeren in fokpaarden, dus het is niet een idee voor een starter.

Groom

Als je werkt als groom voer je veel verschillende taken uit. Bij kleinere stallen zijn ze verantwoordelijk voor het onderhoud van de stallen en het verzorgen van de paarden. Veel grooms reizen mee naar internationale wedstrijden met de paarden die ze verzorgen. In de topsport zijn de grooms gespecialiseerd in de disciplines van de paarden waarmee ze werken. Op lager niveau kunnen ze juist goed schakelen tussen de disciplines.

Fotograaf

Bijna iedere grote wedstrijd heeft zijn eigen fotograaf lopen. Ook tijdschriften en websites moeten ergens hun beeldmateriaal vandaan halen. Ook willen mensen met een eigen paard soms graag een fotoshoot van hun lieveling. Daarnaast moeten er bij het verkopen van een paard ook goede foto’s getoond worden. Hierbij helpt het om kennis te hebben van de disciplines in de sport en de gangen van het paard.

Zadelmaker

Zadelmakers en passers komen overal vandaan. Sommigen zijn in de leer geweest bij oude meesters die het nog helemaal met de hand deden. Anderen hebben het vak geleerd bij een moderne zadelfabrikant. Vaak hebben de zadelmakers zelf ook ervaring met het trainen en rijden van paarden. Hierdoor weten zij als geen ander hoe een zadel moet liggen, en werken ze hard voor het optimale resultaat.

Bron: Hoefslag

Foto: Archieffoto