Westnijlvirus in Nederland: ook gevaarlijk voor paarden

Het RIVM maakte bekend dat in de regio Utrecht een vogel positief is getest op het westnijlvirus. Het virus, dat vooral bij vogels voorkomt, wordt hoofdzakelijk door muggen overgebracht. Het virus kan ook op mensen en op sommige zoogdieren, zoals paarden, worden overgedragen.

Het is de eerste keer dat er in Nederland een vogel positief getest is op het virus. Eind augustus is een grasmus gevangen voor het One Health Pact-onderzoeksproject. Sinds het begin van dit jaar zijn ruim duizend wilde vogels getest op exotische virussen. Het betrof geen trekvogels en daarom is het waarschijnlijk dat deze vogels de infectie in (de buurt van) Nederland hebben opgelopen.

In Duitsland werd vorig jaar door het Friedrich-Loeffler-Instituut al bekend gemaakt dat een pony besmet was met het westnijlvirus. In september 2018 was het eerste geval van besmetting van een paard.

Mild

Ook paarden kunnen klachten krijgen. Een infectie met virus verloopt gelukkig, net als bij de mens, bij een groot deel van de dieren zonder (zichtbare) verschijnselen. Bij ongeveer 20 procent van de paarden verloopt het mild. Er is gebrek aan eetlust, sloomheid, koliek en koorts. Ongeveer tien procent van de dieren krijgt (in ernst verschillende) neurologische verschijnselen.

Helpdesk Paard

Voor vragen over het westnijlvirus bij paarden kunnen dierenartsen contact opnemen met de Helpdesk Paard. Specialisten van GD en de faculteit Diergeneeskunde zullen deze beantwoorden. De helpdesk is op werkdagen tussen 15.00 en 17.00 uur bereikbaar via 0900-7100 000 (optie 5).

Bron: Gddiergezondheid

Foto: Shutterstock