Wie is de baas?

Jullie zijn een perfecte combinatie en voelen elkaar (meestal) feilloos aan. Rijdend in de bak, ring of met grondwerk: het paard accepteert jou als zijn leider, zijn baas. De persoon die eten, liefde en beweging geeft óf zit het toch een beetje anders in elkaar? Is het paard misschien tóch de baas?

Oké, het klopt, in theorie ben jij de baas. Er zijn zelfs ontelbare momenten waarop je jezelf er heilig van overtuigt, dat het lieve paardje, onder jouw leiding helemaal niets te vertellen heeft. Misschien ga je er toch anders over denken als je eens goed kijkt naar de volgende punten.

Het paard tóch de baas

Op alle tijden, in alle omstandigheden

Oeps! Jij gaat op ieder tijdstip, vermijdt geen (weers)omstandigheden om ervoor te zorgen dat het schattige paardenvriendje de verdiende liefde krijgt en voorzien is van een schone, warme stal. Jouw eigen huis daarentegen, dat ziet er eerder uit alsof er net een olifant heeft huisgehouden.

Goedkope en makkelijke maaltijden

Liefst een magnetronmaaltijd, een pak met energierepen uit de 35% kortingsbak. Paardlief daarentegen, geniet iedere dag van een goed uitgebalanceerd, zeer voedzaam en duur dieet. Je eigen fruitmand eindigt dikwijls als gezonde snack bij je harige, vierbenige lieverd.

Shoppen voor jezelf?

Vreemd, bij iedere ruitersportwinkel in de buurt kennen ze je bij naam. Hoe kan dat!? Een overduidelijk teken dat het paard de baas is in jullie relatie.

Overbodig te vermelden: volgens mij is je jas aan vervanging toe… Bovendien hebben je rijlaarzen zijn beste tijd gehad en hoop je nog altijd dat het gat in je rijbroek nog niemand echt is opgevallen. En dat terwijl het allerliefste paardje met een splinternieuwe, peperdure deken door de wei paradeert. Zijn vierde, welgeteld, dit jaar (omdat hij ze nooit langer dan een maand heel weet te houden).

Vakantie vieren?

Eerlijkheidshalve: wie kijkt er nu uit naar twee weken zon, zee en strand? Zeker als je tijdens de vakantie ‘gewoon’ lekker op stal, in de regen en tot aan je enkels in de modder kunt ontspannen?

Schoon

Heb je eindelijk tijd om eens fatsoenlijk te douchen, dan is dat meestal met de allergoedkoopste badproducten. Terwijl de keizerlijke viervoeter van een uitgebreide wasbeurt heeft genoten. Shampoo hier, een kleine massage daar, een beetje conditioner voor een gladde, volle staart en natuurlijk een mini-pedicure. Het next topmodel op hoeven moet natuurlijk wel een beetje fatsoenlijk voor de dag komen, nietwaar?

Pepermunt, appel, peperdure liksteen

Het boterhammetje voor tussen de middag eindigt meestal voor de helft in een paardenmaag. Het is zó schattig dat jouw allerliefste dit ook zo lekker vindt. Uiteindelijk ga je zelf met een halflege maag, knagend aan een muffe wortel naar huis toe. Dat nemen we maar gewoon voor ‘normaal’ aan..

Vrije dag?

Voor een paard betekent dit een fijne dag bijkomen op stal of lekker ravotten in de wei. Dat terwijl jij op je ‘vrije’ weekenden al om 06:00 bezig bent om je oogappel te toiletteren en in de trailer probeert te krijgen om op wedstrijd te gaan.

Medisch

Alle professionals zijn goede bekenden van jou en het gepamperde paardje. De paardentandarts, dierenarts, paardenfysiotherapeut, osteopaat, hoefsmid…  Je zou bijna vergeten dat je, na jouw laatste val, al meer dan een maand last hebt van je rug. Dat zal nog maar een beetje stijf zijn, toch?

Die val gebeurde trouwens omdat ‘the king of queen’ bij het eerste zachte lentebriesje besloot om eens gek te doen en de haren los te gooien, met jou in het zadel nog wel!
Paard: ‘Oh, jij zat er ook nog!? Mijn fout…’

Bron: Horse and Ride / Hoefslag

Foto: M. Rongen