Wondverzorging paarden met honing

Honing als geneeskrachtig onderdeel is bij veel dierenartsen niets onbekends meer. Nieuw onderzoek toont opnieuw de sterke werking ervan aan. Behandeling met honing van gehechte wonden, genezen duidelijk sneller, zo verklaren onderzoekers.

Herstel

Infecties voorkomen of het opnieuw opengaan van wonden, zijn een grote uitdaging bij de behandeling van paarden. Maar er is ook kans op immuun worden voor middelen met antibiotica, waardoor herstel van ernstige wonden langer kan duren.

Eerdere studies waren een soort van test, maar voor het nieuwe onderzoek behandelde men ‘echte’ wonden, die bij paarden op een ‘natuurlijke’ manier waren ontstaan. Speciale medicinale (gesteriliseerde) honing bleek het verloop van herstel sterk te verbeteren.

Twee weken

Men bracht de honing aan op wonden vóór het hechten door een dierenarts. De kans zou groter zijn op geheel herstel binnen twee weken, nog voor het verwijderen van de hechtingen. Dit was anders bij paarden waarbij deze behandeling niet werd toegepast.

Gal Kelmer van de Hebrew University of Jerusalem is van mening dat de kans op infecties daarnaast veel kleiner is. De dierenartsen waren over het algemeen veel tevredener over het wondherstel. Hij is niet verbaasd over de uitkomsten van het onderzoek want hij gebruikt zelf altijd honing bij operaties, vlak voor het hechten. Hij is dan ook erg blij met de resultaten.

Verschillende wonden

Ze behandelden 127 paarden aan verschillende verwondingen. 69 Met honing, maar verder was de aanpak hetzelfde bij alle wonden, van 2 tot en met 37 centimeter, op verschillende delen van het paardenlichaam.

Van paarden die wél werden behandeld met honing herstelde 50 procent. Van paarden waarbij geen honing werd gebruikt, herstelde 31 procent vóór het verwijderen van de hechtingen. Beenwonden herstellen anders dan wonden op het lichaam, maar omdat ze over beide groepen waren verdeeld, zijn de resultaten met elkaar te vergelijken.

Het goede herstel zou komen door de antibacteriële eigenschappen van honing. De kans is op immuun zijn voor verschillende soorten antibiotica is een stuk kleiner. Hierdoor krijgt dit natuurlijke middel dus vaak de voorkeur.

Bron: The Horse / Hoefslag

Foto: M. Rongen