Worden menners gediscrimineerd?

Sommige menliefhebbers maken zich zorgen. Ze voelen zich gediscrimineerd over de scheve verhouding tussen ruiters en menners. Ruiters mogen in bepaalde natuurgebieren wel komen, maar voor menners is hetzelfde gebied verboden terrein.

Strandverbod voor menners

Zowel ruiters als menners mogen van 1 april tot 1 oktober niet op het strand komen. Dat is niet zo gek, paarden horen niet tussen zonnende mensen en spelende kinderen. Ieder jaar organiseert menvereniging de Giessentuigers een strandrit op het strand van Noordwijk. Nu kreeg de voorzitter van de menvereniging het bericht dat de gemeente Noordwijk een strandverbod heeft ingesteld voor menners.

Verschil tussen menner en ruiter

Ineens wordt er dus verschil gemaakt tussen aangespannen paarden en rijpaarden. Dat is gek! Op de meeste stranden zijn alle paarden van 1 oktober tot 1 april toegestaan. In de verkeerswet is er namelijk geen verschil tussen ruiter en menner. Of je nou op een paard rijdt, of op de koets zit, je bent een ‘bestuurder’ volgens de wet. Dus waarom maakte de gemeente een verschil?

Klachten

Het is waarschijnlijk dat enkele wandelaars klaagden over de menners op het strand. Het strand is geen voet- of wandelpad, dus in principe moeten de wandelaars volgens de wet opzij gaan voor ruiters en menners. Klachten van de wandelaars mogen dus eigenlijk voor de gemeente geen argument zijn om menners te verbieden het strand op te gaan.

De Wegenverkeerswet

In de meeste bossen zijn fietsers en paarden van elkaar gescheiden. Ieder heeft zijn eigen pad. Ook zijn er heel veel voetpaden, waar fietsers en paarden niet mogen komen. Als er geen voetpaden zijn, mogen de voetgangers wel op fiets-, ruiter- en menpaden komen. Volgens de Wegenverkeerswet moet de wandelaar dan wel in de berm gaan als er een fiets, ruiter of aanspanning aankomt.

Bron: De Giessentuigers / Hoefslag 

Foto: © DigiShots