Wordt de wolf een echte bedreiging?

Het lijkt erop dat de wolf oprukt. In 2017 werden al vaker jonge of zwakkere paarden en veulens te grazen genomen, en dit jaar heeft het roofdier ook al slachtoffers gemaakt. In het noordwesten van Duitsland, in de deelstaat Nedersaksen, heeft onlangs een wolf een veulen gedood. Dit is bevestigd door het Ministerie van landbouw.

Levenloos

Een Shetlandveulen liep in het plaatsje Stöcken met zijn moeder in een weiland. De eigenaren vonden op woensdagochtend het dier levenloos naast de merrie, die trouwens zelf door deze aanval van de wolf ook gewond raakte.

Formeel heeft de eigenaar recht op een financiële vergoeding, omdat duidelijk is dat het veulen inderdaad door een wolf gedood is.

Echte bedreiging

Paardeneigenaren wordt door de Duitse Hippische Federatie (FN) aangeraden om voorzorgsmaatregelen te nemen omdat men zich moet realiseren dat de wolf een echte bedreiging vormt. Dit al helemáál wanneer het veulenseizoen weer aanbreekt.

De FN plaatste in april van dit jaar een rapport over de terugkeer van de wolf naar Duitsland. Zo’n 150 jaar lang was de wolf maar heel zelden gezien; in 2017 waren er meerdere meldingen van dode dieren en dat lijken er nu nog meer te worden.

Paardenhouders en boeren maken zich zorgen over de terugkeer van de wolf, terwijl dierenrechtenactivisten juist heel blij zijn met de terugkeer. Het gedode veulen bewijst dat de angst van de boeren niet zonder reden is. Verschillende organisaties hebben daarom samen een ‘Wolf-actieplan‘ gemaakt.

Weer raak

Een week later was het echter weer raak in Nedersaksen en overleed een ander paard ook door een wolf.
De 23 jaar oude IJslander, die samen op een weiland liep met zeven anderen was een nog fit en gezond paard, zonder gebreken. Men vermoedt dat de wolf hem als slachtoffer heeft gekozen omdat de eenzame ruin meestal gescheiden van de kudde stond.

Bijtwonden

Waarschijnlijk is het paard door de wolf in een sloot gedreven en daar levend opgegeten. De beenderen lagen al lange tijd in de sloot, waardoor er geen bijtwonden meer konden worden gezien.

Er werden in de buurt al wolven gezien twee dagen voordat het dier werd gevonden.

In België worden ook al sinds twee jaar af en toe wolven gezien. Slachtoffers onder dieren van veehouders/diereneigenaren zijn er tot nu toe niet gevallen.

Bron: JawinaSt-Georg

Foto: iStock