Wortelen bijvoeren met mate

Veel paarden zijn gek op wortelen (ofwel winterpeen) in hun voerbak. In de koude maanden geven we hen die dan ook graag en dat is geen slecht idee als afwisseling van ruwvoer. Het kauwen erop is zelfs goed omdat het de speekselproductie versterkt.

Toch zijn er wel een aantal dingen die je in acht kunt nemen als je wortelen bijvoert.

Zand

(Veel) zand op de wortelen kan zandophoping in de darmen veroorzaken, met kans op zandkoliek. Pas hier dus voor op!

Vers

Ook wortelen die gewassen zijn, zijn niet zo lang houdbaar en zullen na ongeveer 1 à 2 weken gaan rotten of schimmelen. Ze bevatten dan veel kalium, wat diarree of maagdarmstoornissen bij paarden kan veroorzaken. Wortelen kun je het best bewaren op een koele, droge, vorstvrije plaats. Liever niet in een plastic zak of ton want hierin zullen ze veel sneller rotten.

Snijden

Paarden die een goed gebit hebben, kunnen de wortelen goed afbijten. Wil je ze toch snijden, en slokdarmverstopping voorkomen, doe dit dan in de lengte en niet in de breedte.

Uiteinden

De top/het groene deel, is de plek waar ze het eerst gaan rotten en kan dus beter verwijderd worden.

Vervanging

Wortelen hebben maar weinig vezels en voedingswaarde. Het is dus een extraatje en geen vervanging van ruwvoer of krachtvoer.

Overdaad schaadt

Voor paarden die gevoelig zijn voor hoefbevangenheid is het bijvoeren van de oranje lekkernij niet zo een goed idee. Voor hen kun je extraatjes, zoals wortelen, appels, brood enz. beter vermijden. Wortelen hebben in percentages dan wel niet zoveel suikers, maar je voert al snel een paar kilo. Een gevoelig paard kan daar dan toch op kan reageren. Overdaad schaadt en voorkomen is toch beter dan genezen.

Bron: Cap

Foto: iStock