Zadelkamer bingo: welke spullen heb jij ook?

Als je zadelkamer eruit ziet alsof er een bom gevallen is en geen ruimte van orde en netheid, dan troost je met het feit dat je niet de enige bent!

Zoals alle paardenliefhebbers weten, betekent het verzorgen van een paard ook véél bijbehorende uitrusting en verzorgingsspullen. Naarmate de jaren verstrijken en onze geliefde paardjes komen en gaan, lijkt het zich vanzelf te vermenigvuldigen (of misschien zijn we gewoon verslaafd aan verzamelen).

Waar is?

Een klein aantal van ons is misschien wel goed georganiseerd om de zadelkamers er spik en span uit te laten zien, zoals je ze ziet in de paardentijdschriften. De waarheid is echter dat de meesten van ons te veel dingen platgedrukt hebben in een te kleine ruimte. Vaak vragen we ons dan ook af ‘Waar is dit of dat? Ik weet zeker dat ik er ergens nog een heb’ als je iets niet kan vinden.

Zadelkamer bingo

Dus als je tot die laatste personen hoort en inspiratie nodig hebt om je zadelkamer op orde te krijgen, nodigen we je uit voor een ​​snel spelletje zadelkamer bingo te spelen. Kijk hoeveel van deze veelvoorkomende spullen, die te vinden zijn in overvolle zadelkamers in het hele land, ook in jouw bezit zijn.

Wat is er in jouw zadelkamer?

 1. Een emmer, in een hoek weggestopt, overvol met bitten. De meeste hebben verkeerde maat of model voor je huidige paard en waarvan er sommige een beetje roestig worden. Er kan ook nog een vreemde stijgbeugel bij zitten.
 2. Oude stijgbeugelriemen waarvan je dacht dat ze nuttig zouden kunnen zijn als halsriem. Die hebben echt stiksel bij de gesp nodig voor je ze, waarvoor dan ook, kunt gebruiken.
 3. Een stapel stoffige en zwaar versleten dekjes die je bewaarde als ‘reserve’, maar je herinnert je niet meer wanneer je ze voor het laatst gebruikte.
 4. Enkele gebroken (waarschijnlijk rubberen) teugels die je al ruim een jaar wilde brengen om te laten repareren. Misschien deze week …
 5. Minimaal drie deels in elkaar gezette hoofdstellen, waarvan de meeste tenminste één belangrijk onderdeel missen.
 6. Dat geliefde zadel, van een vorig paard waar je geen afstand van kunt doen. Je weet in je hart dat je eerder op een eenhoorn zult rijden, dan een ander paard te vinden waarop het past.
 7. Een container gevuld met poetsspullen inclusief afgebroken stukjes zadelzeep. Je was van plan ze om te smelten in een ​​nieuwe reep, maar ze zitten vol met stof en paardenhaar en horen echt in de prullenbak.
 8. Stapels bandages, in verschillende afwikkeltoestanden. De meeste nog bedekt met houtkrullen, stro of viezigheid van de laatste keer dat ze werden gebruikt.
 9. Een deels gebruikte plastic injectiespuit van wat ooit ontwormingsmiddel zou kunnen zijn geweest. Of is het een kalmerende pasta? Het ligt er al zo lang dat het etiket onleesbaar is, dus je hebt echt geen idee wat er in zit. Zelfs als het het wist, is de houdbaarheidsdatum al lang voorbij.
 10. Nóg een emmer (kun je ooit te veel emmers hebben?). Die zit vol vreemd uitziende beenbescherming, totaal versleten en al vervangen door nieuwe modellen. Ze werden bewaard ‘voor het geval dat’ je een reserve nodig hebt. Veel succes met het vinden van bij elkaar passende setjes!
 11. Een bak ‘EHBO’ met een gebarsten plastic deksel (of in soms zelfs helemaal geen deksel). Als je iets nodig hebt in een noodgeval, je de laatste zwachtels / rol verband / ontsmettingsmiddel gebruikte de vorige keer dat het paard zich bezeerde en vergat nieuwe aan te schaffen.

Tijd dus voor maatregelen

Als je hierboven enkele voorbeelden herkende, waarom zou je nu deze tijd dan niet gebruiken om de zadelkamer op orde te krijgen? Door een paar eenvoudige stappen te volgen, kun je ontspannen, wetende wat je hebt en waar alles is.

 • Ruim op wat niet meer geschikt is voor gebruik
 • Repareer dingen die kapot zijn
 • Maak spullen die je nog kunt gebruiken schoon, doe ze in plastic dozen met etiket, zodat je ze makkelijk teruvindt
 • Hergebruik, verkoop of geef spullen weg, die bruikbaar zijn, maar die jij niet (meer) nodig hebt
 • Vervang belangrijke items die ontbreken of niet meer goed zijn, zoals inhoud van de EHBO-doos

Veel succes!

Bron: H&H

Foto: Manegeruiter