Zadelonderleggers: waarom en wanneer gebruiken?

Naast de ‘standaard’ dekjes zijn er nog veel meer onderleggers te krijgen. Iedere zadelonderlegger heeft zo zijn eigen functie. Maar waarom zou je zo’n onderlegger gebruiken en is dit altijd nodig?

Soorten zadelonderleggers

Er zijn veel verschillende soorten onderleggers. We gaan de meest bekende bij langs. Gelpads zijn schokabsorberend. De gel beweegt weg van het drukpunt en gaat er omheen zitten, waardoor het drukpunt groter wordt. Daarnaast bestaat er ook onderleggers van gelfoam. Deze vangt de wrijving tussen het zadel en de paardenrug op. Ook bestaan er pads van memoryfoam. Deze vormt zich naar het lichaam. Ten slotte is de onderlegger van schapenvacht erg bekend (zie openingsfoto), omdat dit materiaal erg geschikt is.

Het nut

De onderlegger van schapenvacht kan erg nuttig zijn, maar soms ook overbodig. Tegenwoordig gebruiken veel mensen dit als modieus verschijnsel en niet meer omdat het praktisch is. Als een zadel iets te breed is kan je dit schapenvachtje tussen het zadel en de sjabrak leggen, zo wordt het zadel toch passend gemaakt. Als het paard breder is geworden hoef je het schapenvachtje niet meer te gebruiken. Als een zadel goed past heeft deze onderlegger geen nut. Het maakt het zadel dan alleen maar smaller.

Wanneer gebruiken?

Een onderlegger hoeft dus niet altijd gebruikt te worden. Als je een jong paard hebt die nog niet veel spieren heeft, dan kan het goed zijn om een zadel te kopen die iets te groot is. Totdat het zadel goed past (en het paard dus gespierder is) kan je dan een schapenvachtje gebruiken om het zadel toch passend te maken. Ook als je één zadel gebruikt voor meerdere paarden kan een onderlegger uitkomst bieden. Twijfel je of het zadel (met of zonder onderlegger) goed zit? Raadpleeg dan een zadelpasser.

Tijdelijke oplossing

Het is enorm belangrijk dat een zadel goed past. Zo voorkom je veel problemen. Daarom kan je het beste investeren in een goedpassend zadel en niet alles laten afhangen van een zadelonderlegger. Dit is dan ook vooral geschikt als tijdelijke oplossing.

Lees ook: Waarom is een goedpassend zadel zo belangrijk?

Bron: Dier en Natuur

Foto: Cathelijne van de Weerdhof