Zandkoliek na droog en warm weideseizoen

Paarden met darmproblemen, doordat ze te veel zand binnen krijgen, nemen tegen het einde van de zomer vaak toe. Zandkoliek kan één van de gevolgen zijn. Door droogte groeide het gras nauwelijks en dan zijn al snel de weilanden geel en dor, soms zelfs met kale zandplekken. Waar het kon, werd gesproeid, maar veel paardenhouders hebben deze mogelijkheid niet.

Koliek en diarree

Het meest komen milde koliek en diarree voor. In veel gevallen komt dit door het grazen op weilanden die aan het einde van een warme en droge zomer niet veel gras meer te bieden hebben. Het zand dat dan samen met de wortels van het overgebleven gras in de darmen terecht komt, kan grote gevolgen hebben voor het paard.

Wat te doen?

Niet grazen op kaal weiland
De oorzaak wegnemen, voorkomt problemen. Verplaats de paarden regelmatig, zodat het gras de kans krijgt om te groeien en niet te kort wordt afgegraasd en vertrapt. Is dit niet mogelijk dan kan als het weiland kaler wordt, de graastijd worden ingekort.

Extra ruwvoer
Is verplaatsen niet mogelijk en wil je de paarden wel graag buiten houden? Geef dan extra ruwvoer op de wei of in de paddock. Als je een (slow-)feeder gebruikent, komt het ruwvoer niet zo snel in aanraking met de grond, waardoor opname van zand voorkomen kan worden. Extra ruwvoer betekent ook minder grazen.

Helpen met psylliumzaad
Meestal is zand in de darmen geen probleem, omdat een beetje wel via de natuurlijke weg wordt verwijderd. Echter, véél zand komt er niet meer op de normale manier uit; het paard kan dan een handje worden geholpen. Psylliumzaad vormt een slijmerige massa als het een tijdje in contact is geweest met water en kan zo helpen het zand naar buiten te werken.

Testen
Kun je testen of er te veel zand in de darmen van het paard zit? Doe wat mest in een (doorzichtige) plastic handschoen, vul dit bij met water en woel het los. Het zand zakt na een tijdje naar het laagste punt (dus in de vingers van de handschoen). Komt er meer dan een theelepel uit die paar mestballen dan kan dat een teken zijn voor te veel zand in de darmen en extra aandacht is gewenst.

Bron: Hippos/Hoefslag

Foto: Shutterstock