Zeg mij eens: ‘paard, hoe erg is je pijn?’

Pijn is een eerste belangrijk teken in de geneeskunde en een goede behandeling vraagt om een nauwkeurige beoordeling van elke afzonderlijke pijnaandoening. Omdat paarden niet kunnen zeggen waar en hoe erg het pijn doet, vertrouwen paardeneigenaren en dierenartsen vaak op hun persoonlijke indruk. Een methode die niet bepaald betrouwbaar is.

Verbeterde pijnbeoordeling

Een team van de Engelse Nottingham Trent University is een internationaal gezamenlijk onderzoek gestart om de pijn van bepaalde ziekten bij paarden beter te begrijpen. Doel is om beter te behandelen door verbeterde pijnbeoordeling én het herstel krachtiger te maken. Hiervoor zou automatisering van de pijnbeoordeling nodig zijn met behulp van ‘kunstmatige intelligentie’.

Gezicht van het paard

Het team werkt met een computer die pijnreacties moet registreren en registreren die zichtbaar worden in het gezicht van het paard. Dit apparaat beoordeelt video’s van paarden die pas een operatie hadden of van een ziekte aan het herstellen zijn. De veranderingen die in het gezicht van het paard optreden vóór, tijdens en na de behandeling met pijn verlichtende middelen, dienen de computer als aanwijzing voor het ontstaan ​​van pijn.

Het syteem kan veel kleinere schommelingen meten dan het menselijk oog. Zo hopen de onderzoekers meer te weten te komen over hoe paarden pijn laten merken en hoe dit verschilt per persoonlijkheid van het dier.

‘Op deze manier kunnen we leren hoe pijnlijk bepaalde aandoeningen echt worden ervaren en hoe effectieve pijnstillers of behandelingen werken. Als we dit weten, kunnen we ervoor zorgen dat paarden in de toekomst de beste dosering krijgen’, zegt Dr. Carrie Ijichi, docent aan de School of Animal, Rural and Environmental Sciences.

Bredere toepassingen in de toekomst

Als het systeem nuttig blijkt te zijn, ziet het onderzoeksteam gebruik ervan niet alleen maar voor gebruik door dierenartsen. Als de technologie beter is ontwikkeld, hopen ze dat op een dag iedereen het thuis zal kunnen gebruiken. Zo zou men op een betrouwbare manier verschillende pijntoestanden bij het paard kunnen herkennen. Mogelijk zelfs terwijl het paard wordt bereden.

Bron: Pferderevue

Foto: Pixabay