Zenuwen? Zingen helpt misschien!

Heb je er slapeloze nachten van? Ga je heel gespannen, met knikkende knieën en bang om te vallen op je paard? We geven een paar tips om je zenuwen in bedwang te houden.

Zing!

Er zijn ruiters die aangeven dat zingen helpt om te ontspannen. Zingen zorgt er in elk geval voor dat je niet je adem inhoudt, waar het paard weer nerveus op kan reageren. Kom maar op met die lievelingsliedjes! Je mede-bakgebruikers zullen dat vast ook wel waarderen…

Doel

Neem kleine stapjes, stel je doelen niet te hoog in plaats van dat je van jezelf en je paard teveel vraagt. Soms moet je jouw doel tijdens het rijden bijstellen. Het komt erop neer langzaam je veilige wereldje uit te breiden.

Positieve gedachte

Zie je jezelf al door de lucht vliegen voordat je ook maar een voet in de stijgbeugel hebt, vervang dat beeld dan door een positieve gedachte. Neem de tijd om je een fijne rit voor te stellen. Denk aan wat je graag wil bereiken en beeld je in dat je dat ook echt doet. Verjaag die negatieve gedachten.

Tong

Vergeet ‘Wat als…’. Niets aan de hand. Amanda Kirkland-Page, hypnotherapeut en instructrice, geeft als tip met je tong langs je gehemelte te gaan om gefocust te blijven op het hier en nu in plaats van dat je gedachten alle kanten op gaan.

Pfffffff

Je vergeet al snel adem te halen als je gestrest bent. Adem diep in door je neus en adem dan rustig uit via je mond. Je kunt iets kalmerends zeggen als ‘kalm’ of ‘rustig’ of maak een geluid als ‘pfffffff’ als je uitademt. Hoe vaker je dit doet, hoe rustiger je je zult gaan voelen.

Therapie

Blijf je toch bang, kun je denken aan therapie. Dat werkt niet bij iedereen, maar kan gebruikt worden om zelfvertrouwen op te bouwen, angsten te overwinnen of beter te presteren. Er zijn speciale online programma’s voor. Of lees meer op ‘Ride with Confidence’ door hypnotherapeut Sharon Shinwel.

Bron: Horse&Hound

Foto:  DigiShots