Zie je op tegen vervelende zomerkwaaltjes?

Al komen er nog een paar winterse speldenprikken, langzaam gaan we toch richting het warme(re) weer. We kijken alvast een beetje vooruit. Voor paarden, ruiters en paardeneigenaren zijn er ook minder leuke kanten aan de zomer met bijkomende vervelende kwaaltjes. Wat kun je doen?

Jeuk en schuren

De vrouwelijke Culicoïdes mug (‘knut-mug’), zorgt voor vervelende jeuk waardoor paarden met zomereczeem geplaagd worden in de warmere maanden. Een paard met staart- en maneneczeem is overgevoelig voor het speeksel van deze knut-mug. Er ontstaat jeuk met gevolg van kapot schuren van huid, staart en manen, soms zelfs tot bloedens toe. Het eczeemseizoen is ongeveer van maart tot oktober.

Bescherming door deken

Je zou een paard een vliegendeken op kunnen doen in de wei. Een deken met hals en eventueel een hoofdkap geeft bijna totale bescherming. Vaak werkt een speciale eczeemdeken het beste want die bedekt het paard van nek tot staart. Het is aan te raden de deken 24/7 op te laten in het hele eczeemseizoen. Ook zijn er zelfs speciale vliegendekens waarmee je kunt gaan uitrijden. En dan niet te vergeten de populaire zebradekens!

Ermee leren omgaan

Voor zomereczeem bestaat hét geneesmiddel (nog) niet echt. Verschillende smeersels en poeders zijn te koop, maar die werken niet voor elk paard zoals gehoopt. Het zal een kwestie van uitproberen zijn dus. Je kunt gelukkig wel leren zo goed mogelijk met het probleem te leren omgaan.

Je zou ook kunnen kiezen voor andere weideplekken/-tijden. Bij schemering zijn de muggen vaak actiever dus voor een eczeempaard is het prettiger om dan binnen te staan. Indien mogelijk zou je het paard nog kunnen verplaatsen naar een gebied met minder muggen, dus niet in bosrijk gebied maar bijvoorbeeld aan de kust (mits de afstand dit toelaat).

Risico op zonnebrand

Paarden die roze neuzen en witte sokken hebben, hebben meer kans te verbranden als ze de hele dag in de wei in de felle zon staan. Schimmels zijn een uitzondering, die hebben weliswaar een lichte vacht, maar een gepigmenteerde huid. Paarden met een lichte vachtkleur en bonte paarden kunnen sneller verbranden. Op plekken waar witte haartjes zitten, is de huid gevoeliger, wordt sneller rood en gezwollen en dus ook eerder geïrriteerd. Het is aan te bevelen dit goed in de gaten te houden zodat er geen blaasjes, korstjes en barstjes komen.

Voorkomen zonnebrand

Natuurlijk is het allerbeste zonnebrand te voorkomen. De plekken met witte haartjes kun je het best insmeren met een sunblock (vanaf factor 30). Voor paarden zijn er weliswaar speciale middeltjes, maar een zonnebrandcrème met hoge factor voor baby’s, werkt hetzelfde en is meestal betaalbaarder. Wat ook zou kunnen helpen, is een UV-straling afwerende deken. Toch nog verbrand? Dan is het zaak de blaasjes en korstjes goed te verzorgen met bijvoorbeeld zinkzalf, die beschermt tegen UV-straling en werkt ook ontstekingsremmend. Is de huid echter al zó erg verbrand (blaren en korsten) dan is het echt verstandig het paard uit de zon te houden. Een deken is dan geen goede keuze meer want de stof zal gaan irriteren en wonden kunnen gaan broeien. Dit is ook het moment om een dierenarts in te schakelen. Met een milde verbranding, waarbij de huid alleen rood is en niet kapot, kan het paard nog wel naar buiten, mits beschermd met deken of neusnetje.

Grote plaag

Er zijn insecten die bijten, dus niet steken zoals muggen. Zelf heb je dat misschien ook al eens gemerkt als je de zoveelste daas van de paardenhals probeerde te krijgen. Met warm weer zijn die vervelende insecten een grote plaag voor paarden en ruiters.

Anti-daas

Iedere zomer gaan we weer de anti-daas middeltjes gebruiken. Al is het fijn dat die er zijn, de dazen komen niet af op geur maar op warmte. Tegen ander stekend ongedierte kan spray in het begin nog werken, maar gaat een paard zweten, vermindert de werking. Wat wél goed lijkt te werken tegen dazen in de wei, is de zogenaamde dazenval. Het is een zwarte bal die dazen lokt doordat deze beweegt in de wind én opwarmt door de zon. De dazen ‘denken’ dat de bal een paard is. Boven die bal hangt een vangnet waar de plaaggeesten dan vanzelf in vliegen. Eén dazenval per hectare is het meest zinvol.

Sneller oververhit

Wij mensen vinden 25 graden meestal heerlijk en we genieten het liefst de hele dag van de zon. Voor paarden geldt dat niet want ze functioneren beter bij lagere temperaturen. Ze raken namelijk drie tot tien keer sneller oververhit. Ze krijgen het sneller warm want ze hebben een grotere massa en meer actieve spieren. Het ras kan ook nog van invloed zijn, een Arabier kan bijvoorbeeld beter tegen warmte dan een warm- of koudbloed. Bijna alle paarden echter hebben wel last van (extreme) hitte.

Extra zouten

Door te zweten koelen paarden af en kunnen per uur wel twintig liter vocht verliezen. Er zit vier keer meer zout in het zweet van paarden dan dat van mensen. Daarom krijgen soms sportpaarden, die zware inspanningen moeten leveren, extra “elektrolyten” (allerlei zouten).

Droge hoeven

Warmte gaat vaak samen met droogte wat voor paardenhoeven kan betekenen dat die droog en hard worden en af gaan brokkelen. In droge tijden is het moeilijker om hoeven vochtig te houden. Dat zorgt er weer voor dat ze barstjes krijgen of vanaf de draagrand gaan brokkelen.

Je kunt de hoeven extra vocht geven met bijvoorbeeld een water- of modderbad. Dat lijkt goed te werken en het beste als een paard daar ongeveer twintig à dertig minuten in kan staan. Gebruik na een hoefbad een beetje vet of olie zodat de hoeven goed blijven. Dit trekt er niet in maar zorgt ervoor dat het vocht er niet uit kan. Een dagelijks voetenbadje hoeft niet en is ook niet zó goed voor de hoeven want het hoorn kan hierdoor te zacht worden. Is de kwaliteit van het hoorn echt slecht dan kan een biotine (vitamine B8) supplement nog wel eens helpen. Het zorgt voor een betere samenstelling van het hoornweefsel.

Schaduwplek belangrijk

Staan paarden overdag veel buiten, is een schaduwplek belangrijk omdat er een plek moet zijn om verkoeling op te zoeken. Op echt extreem hete dagen is het beter te rijden vroeg in de ochtend of begin van de avond. Midden op de dag kunnen ze het best op stal, mits die stal niet op een sauna lijkt. Een paar keer per dag de paardenbenen afspuiten met koud water zou ook heel prettig zijn.

Bron: Hoefslag/Manegeruiter
Foto: PixabayKaren3041