Zijn wilde paarden uitgestorven?

Midas Dekkers (bioloog) verzet zich tegen de benaming wilde paarden als het over de koniks gaat: ‘Het wilde paard is uitgestorven. Zolang er dieren zoals de Konik in het wild rondlopen, blijven er problemen’, aldus Dekkers tegen De Gelderlander krant in augustus dit jaar.

Hij reageerde hiermee op de konikpaarden in de Nijmeegse Stadswaard, die voorlopig van de slacht gered zijn nadat een van hen een vrouw in haar schouder had gebeten. Maar ook zij verzette zich tegen het slachten van de dieren.

Afgezonderd

De paarden zijn verhuisd naar de Noordwaard in de Biesbosch waar ze de komende maanden afgezonderd kunnen leven.

Dekkers is van mening dat sommige mensen het jammer vinden dat de wilde paarden zijn uitgestorven en gaan ze ‘net zo lang kloten met paarden en runderen tot ze er wild uitzien met veel haren en grote horens. Maar dat ze er wild uitzien, maakt ze nog geen wilde dieren. Dat kunnen ze ook onmogelijk worden. Paarden zijn een hoop eigenschappen verloren in het domesticatieproces (het proces waarmee de mens deze dieren verandert zodat ze steeds meer aangepast raken aan het leven dicht bij en in dienst van de mens).

Dekkers is er fel tegen om huisdieren in het wild uit te zetten en dan wild te noemen. ‘Iedere keer als dat gebeurt, ontstaan er problemen. Zie de Oostvaardersplassen.’

Ontzag

Het konikpaard dat de vrouw beet, verdient volgens Dekkers een medaille. Ze zou een boterhamzakje van het dier hebben afgepakt omdat ze bang was dat het paard het zou opeten. ‘Dit is een goede gelegenheid om mensen ontzag voor grote dieren bij te brengen. Het is hartstikke stom om een dier zijn hapje af te pakken. Dat paard verdient een medaille.’

De mensen zijn de veroorzakers van de problemen  die denken dat je halfwilde paarden en koeien moet uitzetten, vindt Dekkers. De paarden horen wat hém betreft in de wei.

Rewilding

Officieel zijn wilde paarden in Europa uitgestorven. De stichting Rewilding Europe presenteerde echter op 17 september 2014 een studie ‘Rewilding horses in Europe’. Een unieke studie over wilde paarden om deze weer terug te brengen in Europa. Het moet niet gezien worden als het opnieuw opbouwen van het uitgestorven wilde paard maar toewerken naar een toekomstig wild paard. We noemen dit ook wel ‘dedomesticeren’. Er zijn verschillende rassen die heel dicht bij de primitieve paardentypes staan en hebben onder andere de genen van het originele wilde paard. Ze zouden daardoor daardoor geschikt kunnen zijn voor ‘rewilding’. Belangrijk doel is een goed werkend ecosysteem in Europa waar onder andere alle belangrijke dieren, zoals het wilde paard, aanwezig zijn. Rewilden is echter een lang proces en zal zeer precies en goed moeten verlopen.

De vraag rijst vandaag de dag steeds vaker of het inderdaad een goede zaak is om deze paarden weer ‘terug te brengen in het wild’.

Bron: RewildingEuropeDe Gelderlander 

Foto: Salina Fotografie