Zomermaanden en de minder leuke kanten

We hebben wel al een paar dagen van zomerse temperaturen mogen genieten, maar de echte zomer moet nog komen. Aan de warme maanden zitten ook minder leuke kanten.

Last van hitte

Wij mensen vinden 25 graden meestal heerlijk en genieten het liefst de hele dag van de zon. Voor paarden is dat anders want lagere temperaturen werken voor hen beter. Ze raken namelijk drie tot tien keer sneller oververhit dan mensen, omdat ze het sneller warm krijgen doordat ze een grotere massa en meer actieve spieren hebben. Dan ligt het ook nog een beetje aan het ras: een Arabier kan bijvoorbeeld beter tegen warmte dan een warm- of koudbloed, maar bijna alle paarden hebben wel last van hitte.

Zonnebrand voorkomen

Paarden met roze/witte neuzen en witte sokken hebben meer kans om te verbranden als ze de hele dag in de felle zon staan. Paarden met een lichte kleur vacht en ook bonte paarden kunnen sneller verbranden. Op plekken waar de witte haartjes zitten, is de huid gevoeliger, wordt sneller rood en gezwollen en daardoor geïrriteerd. Het is aan te raden dit goed in de gaten te houden zodat geen blaasjes, korstjes en barstjes ontstaan. Bij schimmels is dit meestal iets anders want die hebben dan wel een lichte vacht, maar een gepigmenteerde huid

Voorkomen is natuurlijk het allerbeste. Witte haartjes kun je het best insmeren met een sunblock (vanaf factor 30). Speciale middeltjes voor paarden zijn te koop, maar een zonnebrandcrème met hoge factor voor baby’s doet hetzelfde en is vaak goedkoper. Een deken die UV-straling afweert helpt ook. Toch verbrand? Verzorg de blaasjes en korstjes goed met bijvoorbeeld zinkzalf. Die beschermt tegen UV-straling en is ontstekingsremmend. Is de huid al heel erg verbrand (blaren, kortsten) dan is het beste het paard uit de zon te houden. Een deken is nu niet verstandig, want de stof zal gaan irriteren en wonden gaan broeien. Het is dan ook tijd om de dierenarts in te schakelen.
Is de huid alleen maar rood en niet kapot, kan een paard nog wel naar buiten, beschermd met een deken of neusnetje.

Zouten

Door te zweten, koelen paarden af. Ze kunnen wel twintig liter vocht per uur verliezen. Omdat er vier keer meer zout in het zweet van paarden zit dan bij mensen, krijgen sportpaarden die zware inspanningen moeten leveren, soms extra ‘elektrolyten’ (allerlei zouten).

Staat een paard overdag veel buiten, is een schaduwplek erg belangrijk voor verkoeling. Op heel hete dagen is het prettiger om ’s ochtends vroeg of vroeg in de avond te rijden. Midden op de dag is het beter op stal, behalve als die stal een sauna is. Nóg fijner is het als een paar keer per dag de benen kunnen worden afgespoten met koud water.

Anti-daas

Sommige insecten bijten, dus steken niet zoals muggen. Misschien merkte je dat als je een daas van de hals van een paard probeerde te meppen. Deze vervelende insecten zijn voor paarden én ruiters een grote plaag.

Anti-daas-sprays gebruiken we elke zomer. Het is fijn dat die er zijn, maar de dazen komen af op warmte en niet op geur. Tegen andere stekende insecten kan spray in het begin nog werken, maar zweet een paard eenmaal, vermindert de werking. Wat goed lijkt te werken tegen dazen, is een zogenaamde dazenval. Een zwarte bal, die beweegt in de wind en opwarmt door de zon, lokt de dazen, die ‘denken’ dat die bal een paard is. Boven die bal hangt een vangnet waar de plaaggeesten vanzelf in vliegen. Per hectare één dazenval plaatsen is aan te raden.

Je kunt het paard ook een vliegendeken opdoen. Een deken met hals en eventueel hoofdkap geeft bijna totale bescherming. Speciale eczeemdekens werken vaak het beste omdat die bedekken van nek tot staart. Het beste resultaat bereik je door de deken 24/7 op te laten tijdens het hele eczeemseizoen. Er zijn speciale vliegendekens waar je mee kunt rijden en uiteraard zijn er nog de zebradekens!

Knut-Mug

De zogenaamde ‘knut-mug’ (vrouwelijke Culicoïdes mug) zorgt voor die vervelende jeuk waar paarden met zomereczeem door geplaagd worden. Paarden die last hebben van dit staart- en manen-eczeem zijn overgevoelig voor het speeksel van deze mug. Ze krijgen jeuk, schuren hun huid, manen en staart kapot en dit laatste soms tot bloedens toe. ‘Eczeemseizoen’ is ongeveer van maart tot oktober.
Hét geneesmiddel tegen zomereczeem bestaat (nog) niet echt. De verschillende poeders en smeersels werken niet voor ieder paard. Uittesten dus. Probeer goed met het probleem om te gaan.
Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor andere plekken of andere tijdstippen op de wei. De de muggen zijn vaak actiever bij schemering. Voor een paard met eczeem is het dus prettiger om rond die tijd binnen te staan. Als het mogelijk is en niet te ver weg, zou je het paard voor een tijd kunnen verplaatsen naar een plaats waar minder knutten zitten: geen bosrijk gebied maar bijvoorbeeld aan de kust.

Hoeven afbrokkelen

Warmte in de zomer gaat vaak samen met droogte. Voor paardenhoeven kan dit betekenen dat ze droog en hard worden en daardoor gaan afbrokkelen. In droge tijden is het moeilijk om de hoef vochtig te houden en dat zorgt er weer voor dat de hoeven barstjes krijgen of vanaf de draagrand gaan brokkelen. Geef de hoeven dan extra vocht. Lees hier meer erover. Als de kwaliteit van het hoorn echt slecht is, kan een supplement met biotine (vitamine B8) soms helpen. Dit zorgt voor een betere samenstelling van het hoornweefsel.

Bron: Hoefslag/Manegeruiter

Foto: PixabayRihaij