Zomertijd of wintertijd of liever telkens wisselen?

In het weekend werd de klok weer een uur vooruit gezet. Al enige tijd zijn er discussies of we dit moeten blijven doen: elk half jaar wisselen tussen winter- en zomertijd. Er zijn mensen heel blij mee maar er zijn ook mensen die liever altijd een wintertijd zouden zien of altijd een zomertijd. Op het halfjaarlijks aanpassen, zouden ook de paardeneigenaren niet zitten te wachten. Wat is de invloed op de dieren, raken zij ook een beetje ‘de kluts kwijt’?

Voordelen

In herfst en lente omschakelen tussen zomer- en wintertijd lijkt door slechts een enkeling écht als voordeel te worden gezien. Er zitten tenslotte nogal wat nadelen aan zoals lichamelijke en psychische ongemakken maar ook veel praktische ongemakken.

Met name voor werkenden en scholieren zou zomertijd een groot voordeel hebben omdat het langer licht is en daardoor in de avonduren meer tijd is voor ontspanning en/of sport. Ook voor mensen met dieren zou, om verschillende redenen, áltijd zomertijd voordelen bieden.

Keuze van de mens

Dieren die van ons afhankelijk zijn, raken echter ook uit hun ritme. Paarden bijvoorbeeld, die op vaste tijden worden gevoerd, zullen even nodig hebben om aan dit uur verschil te wennen. Hierdoor kan onrust op stal ontstaan. Ook is gebleken dat dieren die in het wild leven zich van de ene op de andere dag moeten aanpassen aan deze keuze van de mens. Meer ongelukken met dieren op de wegen is het gevolg, doordat er een verschuiving van tijd plaatsvindt van verkeersdrukte.

Meer ontspannen

Menig ruiter vindt dat extra uurtje daglicht wel fijn: niet meer in het donker een paard uit de wei halen en je kunt ook in de avonduren nog een buitenritje maken of in de buitenbak rijden/lessen. Voor het donker is, kun je klaar zijn met alle klusjes. Alles gaat een beetje meer ontspannen en na afloop nog lekker even relaxen op een bankje buiten. Dit maakt het nét even anders als ook het weer een beetje meezit.

Bron: manegeruiter

Foto: iStock