Zonder stijgbeugels: een uitdaging!

Zonder stijgbeugels rijden en tips nodig? De volgende oefeningen maken deze afwisseling voor het ‘normale’ rijden misschien tot een leuke uitdaging.

Balkjes

Leg twee balkjes op de grond met ongeveer acht galopsprongen ertussen. Tel dan het aantal galopsprongen tussen de balkjes en als dit makkelijk en onveranderd blijf gaan, kun je gaan variëren. Probeer eens een galopsprong meer of minder te rijden op je zit, zónder gebruik van je handen.

Overgangen, overgangen

Overgangen, overgangen en nóg eens overgangen rijden. Dit zal je helpen om stabiel te zitten. Kijk recht voor je, concentreer op je houding en blijf zacht in je hand. Zonder beugels rijden kan best vermoeiend zijn, begin dus rustig en bouw het langzaam op.

Met één hand

Doe de stijgbeugels uit, neem beide teugels in je buitenhand en laat je binnenhand rustig hangen. Zit rechtop, maar blijf in je nek en rug ontspannen. Rijd slangenvoltes en voltes en probeer daarin tempowisselingen en overgangen te maken. Deze oefening kan helpen om het paard recht te houden en de buitenschouder te begrenzen.

Activeren

Draaf over drie of vier drafbalken, die je in een hoek hebt gelegd. Dit kan helpen om het paard te activeren zelf mee te gaan in de beweging. Dit laatste is erg belangrijk bij het rijden zonder beugels. Veel ruiters belemmeren namelijk de beweging met hun zit en onderrug.

Longe

Aan de longe zonder beugels rijden is een goede oefening om zo vaak mogelijk te doen, al is het maar voor vijf minuten. Als je dit een maand lang elke dag volhoudt, merk je vast wel veel verbetering in je rijden en balans. Aan de longe is het niet nodig dat je zelf het tempo controleert en eventueel kun je het zadel vasthouden als je moeite hebt met de balans.

Alles hetzelfde

Nieuwe oefeningen doen is niet altijd nodig, alleen maar omdat je zonder stijgbeugels rijdt. Ga gewoon door met wat je altijd doet, alleen dan zonder steun van de beugels!

Bron: Horse&Hound / Hoefslag
Foto: Digishots