Zorgwekkend: dit jaar veel Jacobskruiskruid!

Paardeneigenaren raken bij het horen van Jacobskruiskruid al licht in paniek. Dit gevaarlijke kruid komt dit jaar uitzonderlijk veel voor, is erg lastig te bestrijden en vermenigvuldigt zich snel. Paarden kunnen overlijden na het eten ervan.

Zorgwekkend

Het is zorgwekkend elke zomer te moeten zien dat dit kruid steeds meer voorkomt in veel weilanden, wegbermen en natuurgebieden.

Bestrijding

Bestrijden is hard nodig om ernstige gevolgen te voorkomen. In veel wegbermen en natuurgebieden komt het voor en verspreidt zich naar paardenweiden. Toch wordt het probleem nog steeds erg onderschat en gebeurt er (helaas) weinig of niets. Er wordt dan ook een oproep gedaan aan iedereen die weilanden, bermen en natuurgebieden in beheer heeft, om Jacobskruiskruid te bestrijden. Alleen als we allemaal hieraan meehelpen, kan de plant worden teruggedrongen.
Er wordt geadviseerd om Jacobskruiskruid te bestrijden door de plant met de hand te verwijderen (met wortel en al) of herhaaldelijk te maaien (vóór de zaadzetting).

Hooi

Meestal laten de paarden het wel staan bij voldoende gras/andere niet-giftige planten. Het kruid dat elk jaar weer (dodelijke) slachtoffers maakt onder paarden, wordt extra gevaarlijk als het is gehooid of ingekuild. Is het eenmaal gedroogd, herkennen paarden het niet meer. Geef dus nooit hooi dat komt uit weilanden waarop Jacobskruiskruid staat en let ook op als je kruidenmengsels met wilde bloemen geeft.

Het is ook mogelijk om het hooi op aanwezigheid van Jacobskruiskruid te laten testen.

Bron:  Manegeruiter/LTO

Foto: pixabayWikimediamages