Zorgwekkend: Jacobskruiskruid *video*

Paardeneigenaren trekken bij het horen van ‘Jacobskruiskruid’ aan de alarmbel want dit kruid is erg moeilijk te bestrijden en vermenigvuldigt zich snel. Paarden kunnen door het eten van deze plant overlijden.

Het is zorgwekkend om elke zomer weer te moeten vaststellen dat dit gevaarlijke kruid steeds meer voorkomt in veel weiden, natuurgebieden en wegbermen.

Bestrijding

Bestrijding is dringend nodig om ernstige gevolgen te vermijden. Het probleem wordt erg onderschat en helaas gebeurt er nog weinig of niets. Iedereen die weiden, natuurgebieden en bermen in beheer heeft, wordt dan ook opgeroepen om Jacobskruiskruid te bestrijden want alleen als iedereen meehelpt, kan de plant teruggedrongen worden.

In de wei laten de paarden het meestal wel staan maar eenmaal gedroogd, herkennen ze het niet meer. Voer dus nooit hooi dat komt uit weiden waarop Jacobskruiskruid staat en let op als je kruidenmengsels met wilde bloemen geeft.

Uitgebreide reportage

Al enkele jaren geleden zond HippoTV een uitgebreide reportage uit over Jacobskruiskruid. Daarin kwam Prof. Gunther Van Loon (Universiteit van Gent) en een paardeneigenaar aan het woord die dieren verloor aan Jacobskruiskruidvergiftiging.

Bron: Paardenpunt.vlaanderen.nl / CAP

Foto: Shutterstock