Zoutblok/liksteen, welke kies je?

Aan veel krachtvoer al zout toegevoegd maar veel paarden hebben er een grotere behoefte aan. Een liksteen of zoutblok is dan een goede zoutbron en zou bij de vaste dagelijkse voeding moeten horen.

Veel paardenvoeding specialisten adviseren om altijd een zoutblok beschikbaar te hebben voor paarden, zodat ze zelf in hun zoutbehoefte kunnen voorzien. Deze behoefte is namelijk voor ieder paard anders en elk paard regelt de zoutinname prima zelf.

Er zijn veel soorten likstenen verkrijgbaar maar welke kies je?

Voorbeelden

Witte (meest gebruikte)

Deze zijn eigenlijk bedoeld voor melkvee en er zit naast zout ook o.a. magnesium, koper, zink, selenium en jodium in. Ze bevatten geen kunstmatige geur- en smaakstoffen bevatten dus de kans op ‘opeten’ is klein. Let op: er zijn meerdere soorten witte likstenen verkrijgbaar voor melkvee en zijn niet allemáál geschikt voor paarden. De meeste ruitersportzaken zullen alleen de ‘normale’ witte verkopen. De kans dat je daar misgrijpt is dus klein.

Rode (trapezium of vierkant)

De trapeziumvormige rode liksteen is speciaal voor paarden en bevat naast zout dezelfde mineralen en sporenelementen als de witte (in andere hoeveelheden), maar ook nog extra ijzer. De vierkante rode liksteen is voor alle diersoorten, bevat meer zout, minder sporenelementen en drie keer zoveel ijzer als de trapeziumvormige. Niet ieder paard heeft extra ijzer nodig, omdat ruwvoer én krachtvoer vaak al veel ijzer bevat, maar in sommige gevallen kan deze liksteen een uitkomst zijn.

Himalaya (ruw)

Deze ruwe liksteen is populair geworden de laatste jaren en is verkrijgbaan van verschillende merken. De stenen bestaan uit natuurlijk kristalzout dat in het Himalayagebergte wordt gewonnen. Het is onbehandeld en zonder kunstmatige stoffen. De blokken bevatten het meeste zout (natrium) van alle zoutblokken, weinig sporenelementen en weinig ijzer. Ze zijn heel goed water damage restoration cost als zoutleverancier, maar tegenover de andere stenen hebben ze minder sporenelementen.

Te veel zout

Bij het kiezen van een zoutblok is het ook belangrijk dat het product geen kunstmatige geur- en/of smaakstoffen (of melasse) bevat. Dit kan ervoor zorgen dat een paard veel te veel zout binnenkrijgt en hierdoor veel gaat drinken en plassen.

Maak je geen zorgen als je paard de liksteen niet gebruikt want niet ieder paard heeft behoefte aan extra zout. Het is wel verstandig om het een paard altijd aan te bieden, mócht er wel een keer behoefte aan zijn.

Bron: Cap / Hoefslag;Voervergelijk

Foto: Shutterstock