Amber Stuijfzand: “Mijn KWPN’er heeft een gouden karakter”

Het Koninklijk Warmbloed Paard Nederland (KWPN) is een van de grootste sportpaardenstamboeken van de wereld. Amber Stuijfzand (21) heeft zelf een KWPN’er waarmee ze dressuur rijdt. “In de meeste KWPN’ers zitten wel bepaalde bloedlijnen. Inxs is bijvoorbeeld een afstammeling van de bekende hengst Jazz. Mensen zien dat gelijk als ze Inxs voor het eerst zien.”

Inxs

Amber heeft een paard genaamd Inxs. “Hij is een 9-jarige ruin van 1.72m hoog. Wij zijn nu iets meer dan 4 jaar bij elkaar. We hopen hier nog vele jaren bij op te tellen.” Waarom koos Amber voor een KWPN’er? “Ik moest de overgang maken naar de paarden met de wedstrijden. Ik had op dat moment een enorm leuke pony, maar die was helaas al wat ouder, waardoor wij ervoor gekozen hebben om haar te verkopen. Mijn ambities lagen echt bij de dressuursport. Hierom bleek een KWPN het beste bij mij te passen, gezien mijn doelen voor de toekomst.”

Gouden karakter

“De leukste karaktereigenschap van Inxs is toch wel zijn gouden karakter. Hij zal nooit trappen, bijten of je eraf gooien tijdens het rijden. Nu zitten in de meeste KWPN paarden wel bepaalde bloedlijnen. Inxs is namelijk een afstammeling van de bekende hengst Jazz. Nu zit deze hengst wel iets later in zijn bloedlijn, maar mensen zien het gelijk als ze Inxs voor het eerst zien.”

Heet tijdens het rijden

Deze afstamming kan soms ook zorgen voor problemen, vertelt Amber. “Het is nou niet echt een mindere kant, maar met dit bloed kunnen ze behoorlijk heet worden tijdens het rijden. Nu is dat nog niet zo erg. Maar ik kan bijvoorbeeld niet even aan de hand stappen aan een halstertje. Omdat die af en toe wat heet kan worden, glipt die soms ook uit mijn handen. Hij is namelijk behoorlijk groot en sterk en dat weet die zelf heel goed. Ik kan dat helaas met mijn 1.60 niet altijd tegen houden, haha.”

Wedstrijdstop

Amber rijdt vooral dressuurmatig met Inxs. “Dit vindt Inxs ook wel echt het leukste! Hij vindt werken geweldig en doet dit ook al te graag.  We rijden ook veel wedstrijden. We hebben onlangs ons laatste puntje in het M1 gehaald, dus gaan ons nu klaarstomen voor de M2. Voor nu hebben we even een wedstrijdstop ingelast en zodra alle oefeningen er allemaal op zitten gaan we weer lekker op pad. Af en toe spring ik ook met Inxs. Ik heb het nu eigenlijk al een tijdje even niet meer gedaan omdat hij behoorlijk lomp kan zijn. Maar ik wil het springen deze winter wel weer lekker gaan oppakken en daarmee ook gelijk balkjes draven voor wat meer afwisseling.”

Veelzijdig

Raadt Amber anderen ook een KWPN’er aan? “Ja zeker! Het KWPN-paard is echt een superfijn ras waar je eigenlijk alle kanten mee op kan. Ze lopen in alle disciplines mee in de sport, maar ook buiten de sport zijn het toppaarden. Ik vind zelf dat ze ook een heel fijn karakter hebben. Het is een lekker veelzijdig ras dat voor iedereen geschikt is.”

Foto’s: Amber Stuijfzand (privébezit)