Anoek Franssen: “Een Clydesdale heeft de looks en een eerlijk karakter”

De Clydesdale is een paardenras uit Schotland. Dit paard werd oorspronkelijk ingezet als trekpaard voor de landbouw. Anoek Franssen (28) heeft zelf twee Clydesdales en vertelt over haar ervaringen met dit ras. “Mijn interesse in Clydesdales kwam door de looks, maar ik ben gebleven voor het karakter!”

Dexter en Duke

Anoek heeft twee Clydesdales: Dexter en Duke. “Dexter is 14 jaar en heb ik gekocht toen hij 6 was. Hij is geboren op een Schots eilandje: the Isle of Man. Hij was net zadelmak en stond destijds op een fokstal in Cheshire, waar ik hem ben gaan bekijken. Duke is nu 6 jaar en heb ik gekocht toen hij 6 maanden oud was, via dezelfde fokstal als waar Dexter stond. Wij hebben altijd fijn contact gehouden en zij waren dan ook mijn eerste keuze in de zoektocht naar een tweede paard.”

Trekpaarden

“Ik ben in de trekpaardenwereld gerold toen me bijna 10 jaar geleden gevraagd werd in een showteam met Belgische trekpaarden te gaan rijden. Door deze vriendelijke reuzen wist ik meteen dat ik geen warmbloedjes meer wilde als er ooit een paard van mezelf kwam. Ik kwam bij de Clydesdale terecht door de filmpjes van Budweiser! Toen ik afgestudeerd was en werk had was het tijd voor mijn eerste eigen paard. Ik heb toen lang gezocht naar een Clydesdale, maar in mijn omgeving waren ze bijna niet te vinden. Ik ben zelfs nog enkele shires gaan bezoeken, maar dat klikte allemaal nét niet.”

Paard uit Engeland

Uiteindelijk besloot Anoek op haar verjaardag, 29 november, een donkerbruin Belgisch trekpaard te kopen. “Shires pasten toch niet helemaal bij mij. Maar ‘toevallig’ (bestaat dat eigenlijk wel?) kreeg ik op 27 november een mailtje van een Clydesdale stal in Nederland dat bevriende fokkers een Clydesdale ruin verkochten in Engeland. Heel spannend allemaal, want welke gek koopt er nu een paard in Engeland?! Maar ik ben alsnog gaan kijken en was op slag verliefd. De Clydesdale werd oorspronkelijk gefokt op karakter en niet op looks, ze staan bekend om hun werkwilligheid en zachtaardige, eerlijke karakter. Mijn interesse kwam er dus door de looks, maar ik ben gebleven voor het karakter!

Leukste eigenschappen

Anoek: “Ik kan een heel lijstje maken met alle leuke eigenschappen van dit ras, maar het verschilt zo per paard! Duke is ontzettend nieuwsgierig en dapper, aanhankelijk en werkwillig. Dexter is goudeerlijk, zachtaardig, eigenlijk gewoon een grote goedzak. Ik kan geen slechte eigenschappen opnoemen, maar enkele nadelen zijn bijvoorbeeld dubbele dierenartskosten voor ontworming,  grote spullen vinden is moelijker, een smid vinden is moelijker en zo zijn er nog wel moeilijkere dingen. Maar niks is onmogelijk en als je eenmaal weet waar te zoeken valt het allemaal wel mee.”

Van alle markten thuis

“Dexter was net zadelmak toen hij bij mij kwam en die heb ik nog voor de koets beleerd. Hij is mee geweest naar optredens met het showteam, hij heeft carnavalsoptochten gelopen en meegedaan aan bierfeesten, wij hebben een historische koets voorgesteld en jaarmarkten gedaan. We hebben de wereld gezien, of dan toch die onder de kerktoren. Duke was alleen halstermak en die heb ik dus alles zelf geleerd. Ik heb hem op ons gemakje zadelmak gemaakt en hij heeft al een keer alleen voor de koets gestaan en een keer in dubbelspan. Ik zou graag eens een wedstrijdje doen met hem, maar ik heb een drukke baan dus alles gaat wat langzamer hier. Maar ooit komt dan nog wel!”

Aanrader of niet?

Anoek kan anderen zeker aanraden om ook een Clydesdale te nemen. “Ze zijn heel erg gemakkelijk in onderhoud, sober te voeren en wat voor mij belangrijk was: ze kunnen met gemak een maandje stilstaan en dan is het alsnog opstappen en wegrijden. Voor mij was een Clydesdale als eerste paard nog steeds de beste keuze die ik ooit maakte!”

Foto’s: Anoek Franssen (privébezit)