Ava Eden van Grunsven: “De adrenalinekick tijdens het springen vind ik heel gaaf”

Ava Eden van Grunsven (14) is als dochter van Olympisch kampioen Anky van Grunsven opgegroeid tussen de paarden. Ze koos echter niet voor de dressuur, maar is succesvol springamazone. Zo deed ze deze zomer mee aan het EK voor pony’s in Strzegom, Polen. Hier won ze met het ponyteam een zilveren medaille. “Een onvergetelijke week!”

Ava Eden van Grunsven

“Ik ben begonnen met rijden toen ik een jaar of 3 was. Ik was altijd al te vinden op stal en ik vond paarden en paardrijden ook erg leuk, natuurlijk omdat mijn moeder het ook deed. Ik reed toen op onze twee shetlanders. Inmiddels heb ik zelf twee pony’s: Special Lady en Fantasia.” Met deze pony’s rijdt Ava Eden veel wedstrijden. Dit combineert ze met school: ze zit op dit moment in jaar 3 van het vwo.

Springsport

Ava Eden is actief in de springsport, net als haar broer Yannick Janssen. “Ik heb gekozen om te springen omdat ik dat het leukste vind om te doen. Dressuur werd voor mij een beetje saai en ik vind de adrenalinekick bij het springen heel gaaf. Het leukste van het springen vind ik de barrage, omdat je dan zo hard mogelijk mag gaan.”

Europees Kampioenschap

Deze zomer deed Ava Eden samen met het Nederlandse ponyteam mee aan het EK in Strzegom, Polen. Ze vertelt: “Het EK was echt een onvergetelijke week. Ze heeft het ongelofelijk goed gedaan en ik ben heel blij met onze zilveren teammedaille. Ik heb ook heel erg genoten van de mensen om ons heen.” Ava Eden nam deel met haar pony Special Lady. “Ze is een merrie, haar vader is Springtime. Lady is heel lief en doet tijdens het springen altijd enorm haar best. Ze luistert heel goed. Ze is al 19, maar daar merken we helemaal niks van. Ze is juist altijd heel energiek en wordt niet snel moe.”

Herinneringen

“Mijn mooiste overwinning is natuurlijk de zilveren teammedaille op het EK 2021. Maar het NK winnen met mijn oude C-pony was ook echt fantastisch! De mooiste springwedstrijd waar ik aan mee heb gedaan vind ik toch wel de wedstrijd bij Tops International Arena in Valkenswaard. Ik ga daar ook graag heen om gewoon het springen te kijken.”

Doelen

Nu het EK achter de rug is heeft Ava Eden alweer andere doelen voor ogen. “Mijn doel voor de komende jaren is nog zeker een pony’s EK rijden en dan hopelijk een medaille mee naar huis nemen. En ik wil nog graag een andere grote prijs te winnen, bijvoorbeeld een Grand Prix.”

Tekst: Lydia Hagen voor Manegeruiter

Foto’s: Ava Eden van Grunsven (privébezit)