Babs Kerkhoffs: van manegeruiter naar Europees kampioenschap

Babs Kerkhoffs (21) is fanatiek springruiter. Ze is haar hele leven al gek op paarden en begon al vroeg met paardrijden op de manege, ondanks dat ze niet uit een ‘paardenfamilie’ komt. Samen met haar toppaard Evita heeft ze afgelopen zomer zelfs meegedaan aan het Europees Kampioenschap. “Ik kan de hele dag wel praten over hoe gek ik ben op mijn paarden.”

Babs Kerkhoffs

Babs heeft op dit moment maar liefst 6 paarden. “Mijn toppaard is Evita van Spieringen. Daarnaast heb ik Missis, een 5-jarige merrie van de hengst Carrera VDL. Dan hebben we nog Lily, maar zij heeft vorig jaar helaas een blessure opgelopen. Ze heeft dit jaar wel een heel knap merrieveulentje gekregen: Kissis for me Z. En daarnaast hebben we nog 2 shetlanders: Djailey en Paulien.” Naast het paardrijden studeert Babs ook nog gezondheidswetenschappen aan Maastricht University.

Geen paardenfamilie

“Zolang ik me kan herinneren ben ik al helemaal gek op paarden. Het enige wat ik wilde was paardrijden. Best bijzonder, aangezien we vanuit thuis helemaal geen paarden hadden. Mijn moeder heeft vroeger wel gereden, maar mijn vader heeft er totaal niks mee. Desondanks steunen ze me wel!” Toen Babs 5 jaar oud was ging ze paardrijden bij vrienden thuis. Vanaf haar 6de is ze op een manege begonnen met lessen. “Het leukste aan de paardensport vind ik het continu bezig zijn met de paarden en zo echt een band opbouwen. Ik kan ook echt de hele dag praten over hoe gek ik ben op mijn paarden, haha. Daarnaast is er geen dag hetzelfde, dat maakt het wel een leuke uitdaging.”

Internationaal springruiter

Hoe vindt Babs het om internationaal springruiter te zijn? “Ik ben ontzettend blij en dankbaar dat ik heb kunnen doorgroeien naar de internationale springsport. Je leert ontzettend veel op zo’n weekend, van management tot in het parcours. Daarnaast leer je ook veel mensen kennen en kan je veel ervaring opdoen, ook door het kijken naar andere ruiters. Het minder leuke is het inschrijfgeld haha, dat is behoorlijk veel, daar moet ik hard voor werken. En de afgunst kan behoorlijk groot zijn. Daarnaast de teleurstelling als het weekend slecht verliep, al is dat wel hetgeen waar je het meest van leert.”

Europees kampioenschap

Afgelopen zomer mocht Babs zelfs meedoen aan het Europees kampioenschap in Olivia, Spanje. Ze verving Mans Thijssen in het team van de Young Riders. “Het begint nu eigenlijk pas door te dringen dat we naar het EK zijn geweest, omdat alles zo last minute was. Vincent belde mij woensdagmiddag op dat ik mee moest en donderdagavond vertrokken we al. Het rijden van een EK was echt een droom die uitkwam, hier hadden we zo lang voor gewerkt. Helaas waren de resultaten minder, maar dat neemt niet weg dat ik onwijs trots ben op Evita. Eerst was ik enorm teleurgesteld, maar nu ik terugkijk kan ik alleen maar heel blij en dankbaar zijn voor de kans die ik gekregen heb.”

Opleiding Evita

“Het EK is sowieso een herinnering op nooit te vergeten. Maar ik denk dat de weg ernaartoe in het algemeen het misschien nóg mooier maakt. Het zelf opleiden van Evita was een ontzettend lange en moeizame weg, want ze was als jong paard echt gevaarlijk; ze bleef bokken en steigeren tot dat ik ernaast lag. Voordat ze überhaupt iets voor me wilde doen waren we echt 1,5 jaar verder. Nu gaat ze voor me door het vuur. Dat ze zo is gaan springen heb ik echt te danken aan Jenny Johansson en Patrick Lemmen, zij begeleiden mij heel fijn en staan altijd voor me klaar. We hadden niet verwacht dat ze veel meer zou gaan lopen dan een 1.20m.”

Toekomstplannen

De toekomst ligt voor Babs nog open. “Ik vind het lastig te zeggen wat mijn doelen zijn. Ik heb dit jaar echt alles aan de kant gezet voor de paarden, om geselecteerd te worden voor het EK, hier heb ik echt van genoten. Dus ik sluit het niet uit dat ik fulltime in de paarden ga werken. Momenteel werk ik 1 dag in de week op een springstal. Hier wil ik ook écht niet weg. Met Evita hoop ik volgend jaar de nations cup te rijden in de EEF series, maar eerst moet ik dan de parcoursen nog beter volgens planning uitvoeren. Missis zie ik echt als mijn toekomst paard, dus zij zal gewoon rustig aan mee gaan op wedstrijden en ervaring opdoen.”

Foto’s: Babs Kerkhoffs (privébezit) / GDS Training Photography