Bente Bartels: “Ik wil me blijven ontwikkelen als eventingruiter”

Bente Bartels (17) reed in 2021 mee met het EK eventing voor pony’s in Polen. Inmiddels is ze overgestapt naar de paarden en is ze regelmatig te vinden op internationale eventingwedstrijden. “Het is belangrijk dat je paard 100% fit is voor de wedstrijd, alles moet kloppen.”

Zitles

Bente is geboren in Oost-Duitsland en heeft daar 6 jaar gewoond. Inmiddels woont ze in het Nederlandse Coevorden. Toen ze 4 jaar oud was is ze begonnen met paardrijden. “Ik ben begonnen met paardrijden omdat ik het altijd echt al superleuk vond. In Duitsland moet je eerst op zitles in plaats van dat je direct mag ponyrijden. Dat heb ik dus ook gedaan. Mijn eerste pony was Gea.” Bente had van jongs af aan al grote plannen. “Als klein meisje heb ik altijd gezegd dat ik graag het EK bij de pony’s zou willen rijden. Door hard te trainen en samen met mijn instructeur Tarik een goed plan op te stellen, is het me gelukt om samen met mijn pony Twilight het EK in Strzegom te rijden!”

Luna en Zipp

Inmiddels is Bente overgestapt naar de paarden en heeft er nu twee. “Mijn eerste paard is Luna, een dertienjarige merrie waarmee ik start in de 2* eventing. Luna heb ik sinds juni 2021. Mijn tweede paard is Zipp, een zesjarige ruin waarmee ik in de 1* ster start. Zipp heb ik sinds mei/juni 2022, wij hebben samen in Kronenberg ons debuut gemaakt in de 1* eventing.

Sfeer op wedstrijden

Wat maakt eventing zo leuk? Bente: “Ik vind het leuk om samen met je paard drie disciplines uit te oefenen en daar zo goed mogelijk voor te trainen. Ik train voor de dressuur bij Loes Corsel en voor het springen en crossen bij Tarik van Boggelen. Ik vind het geweldig om internationaal eventingruiter te zijn. Op internationale wedstrijden heerst altijd een superleuke sfeer en iedereen helpt elkaar. Het is belangrijk dat je paard 100% fit is voor de wedstrijd, alles moet kloppen.”

Johan Cruijff College

Sinds kort zit Bente op het Johan Cruijff College in Groningen. “Dat is een school die speciaal is ontwikkeld voor de topsporters. Op het Johan Cruijff wordt het mogelijk gemaakt om naast je studie ook genoeg aan je sport te kunnen werken. Er wordt rekening gehouden met mijn sport en in overleg is alles mogelijk. Zo kan ik goed trainen met mijn paarden, maar tegelijkertijd ook mijn diploma halen.”

Herinneringen en doelen

“Mijn mooiste herinnering is toch wel dat ik heb mogen mee rijden op het EK pony’s eventing 2021 in Strezgom, Polen. Dit was echt een superleuke ervaring. Je maakt namelijk echt mee hoe je op zo’n grote wedstrijd moet rijden, samen met jouw teamgenoten en tegen zoveel andere leeftijdsgenoten uit verschillende landen. Mijn doel voor de komende jaren is om me te blijven ontwikkelen als eventingruiter en het maximale uit mezelf te halen!”

Foto’s: Bente Bartels (privebezit)