Britt Dekker: filmster met het hart van een paardenmeisje

Iedereen in Nederland kent Britt Dekker inmiddels wel. Ze is vaak te zien op televisie, maakt filmpjes op Youtube en rijdt regelmatig wedstrijden met haar paard George. Daarnaast is ze ook nog eens een echte filmster.

Bekendheid

Britt is geboren in Purmerend in 1992. Ze werd voor het eerst bekend in 2009 door haar deelname aan het datingprogramma Take Me Out. Vervolgens deed de veel bekeken realitystar mee aan het programma Echte Meisjes in de Jungle. Zij won de prijs van 30.000 euro. Ze heeft daarna een groot aantal programma’s gepresenteerd. Tevens was ze verschillende malen te gast en tafeldame bij het bekende praatprogramma De Wereld Draait Door. En is een nieuw seizoen gestart van ‘Wie van de Drie?’, waarin Britt een van de panelleden was. Daarnaast heeft op ze op YouTube heel veel volgers voor haar kanaal PaardenpraatTV. Daarin draait alles om paarden; voeren, poetsen, opzadelen, paardrijden, op wedstrijd gaan en gezondheid; je kunt het zo gek niet bedenken of Britt vertelt je er wekelijks over.

Vito

Al vanaf dat Britt kon lopen deed ze niets liever dan rijden op een pony en later een paard. Met haar Fries Vito werd ze een publiekslieveling op grote wedstrijden en evenementen. Totdat deze zwarte blikvanger na een vervelende blessure in 2019 met vervroegd pensioen werd gestuurd. Hij is inmiddels verhuisd naar een andere stal, maar Britt bezoekt hem nog regelmatig.

Eve

Nu nog op stal bij Britt staat Eve, de merrie waarmee ze naar het NK mocht in de klasse M2. Britt heeft Eve als veulen gekocht van haar eerste loon, dat ze met haar televisiewerk verdiende. Inmiddels is de combinatie uitgekomen in de Z1-dressuur. Britt vertelt: “We kennen elkaar dus al heel erg lang en hebben een speciale band opgebouwd. We hebben al heel veel gedaan samen. Hoe maf ze ook is voor een show of wedstrijd, zodra ze de baan in komt geeft ze zich voor 100% en dat is zo leuk aan haar.”

George

Ruim twee jaar geleden kwam ook George, op een bijzondere manier, in haar leven. Programmamaker John de Mol vroeg haar voor enkele televisieoptredens. Ze wilde daaraan meedoen, maar in plaats van uitbetaald te worden in euro’s, wilde ze een paard. En wel een heel speciaal paard: George. 400.000 euro circuleert als aankoopbedrag. Britt zou hem gedurende zijn hele leven in bruikleen hebben gekregen. George is dan ook niet de eerste den beste. De schimmel nam in 2014 onder de naam Genciano BCN met Emmelie Scholtens deel aan het WK Jonge Dressuurpaarden in Verden. Hij eindigde op een mooie vijfde plaats in de Kleine Finale. Een jaar later won de combinatie met scores boven de 80 procent een internationale Jonge Paarden-rubriek in Barcelona. Alvorens George naar Britt Dekker verhuisde, werd hij in Spanje succesvol in de Prix St Georges uitgebracht. George is tevens beschikbaar bij Hengstenstation Van Uytert als vaderpaard.

Veulen

Britt wilde heel graag een veulen van haar twee favoriete paarden, Eve en George. Omdat ze met Eve nog graag wedstrijden wil rijden, werd een draagmoeder gezocht voor het embryo van Eve en George en werd dit geïmplanteerd in Betsy. Uit haar werd dus vorig jaar het veulen geboren van Eve en George, een merrie met de naam Paparazzi aka Pien. Dit veulen mag eerst gezond opgroeien, maar wordt misschien wel het nieuwe dressuurtalent voor Britt. We houden het in de gaten!

Nederlandse Kampioenschappen

In de zomer van 2021 bracht Britt haar kennis van het rijden in de praktijk door zich te plaatsen voor deelname aan het NK voor de klasse ZZ-L met haar George. Op haar Instagram deelde ze dit bericht: “YES!!!!!!! George mijn droom, my champion! Vandaag DRESSUUR KAMPIOEN VAN NOORD-HOLLAND geworden!!!!!! Zooooo blij, we stonden in het tussenklassement al eerste, maar dan moet je het nog wel volhouden met alle zenuwen en spanning. GELUKT!! Maar het allergaafste vind ik dat we ons hiermee gekwalificeerd hebben voor de Nederlandse Kampioenschappen… Op naar het NK!!!!” Tijdens dit NK werden Britt en George, die eigenlijk van zichzelf Genciano BCN heet en inmiddels twaalf jaar is, elfde in de klasse ZZ-Licht. Een hele mooie prestatie dus. George is een PRE en dat staat voor Pura Raza Espanola. Daarmee behoort hij tot een van de oudste paardenrassen van Europa. Deze fraai bewegende paarden zijn afkomstig uit Spanje en nauw verwant aan Berbers. In het verleden werd het ras onder invloed van kruisingen met Arabische en Engelse Volbloeden verder veredeld.

Whitestar en Silverstar

In 2018 maakte Britt Dekker haar debuut als actrice in de door haarzelf bedachte paardenfilm Whitestar. Een andere hoofdrol in die film was weggelegd voor haar beeldschone schimmel George. En nu dus het vervolg op Whitestar, Silverstar. Net als de vorige keer is Britt ook deze keer nauw betrokken bij het maken van deze paardenfilm, omdat ze over veel ervaring beschikt en kennis heeft van paarden. Na het NK in 2021 mocht George als beloning op vakantie in de wei en ging Britt verder met de voorbereidingen voor haar tweede film Silverstar, die dus op 15 december 2021 gelanceerd wordt.  Naast Britt Dekker en George, alsmede verschillende bekende acteurs maakt ook internationaal springruiter Jeroen Dubbeldam deel uit van de cast.

Tekst: Gemma Jansen

Foto’s: Digishots / Savannah van Rijn Photography / Dutch FilmWorks