Britt Jansen: “Een appaloosa kan eigenlijk alles”

De appaloosa herken je meteen: ze vallen op door hun vrolijk gevlekte vacht. Maar wat is er nog meer zo bijzonder aan dit ras? Britt Jansen (16) verzorgt zelf een appaloosa en vertelt over dit ras. “Spikkel is echt een schat van een beest.”

Spikkel

De pony van Britt draagt de passende naam Spikkel. “Spikkel is een 7-jarige ruin. Hij is niet honderd procent appaloosa, maar is een kruising tussen een appaloosa en een Gelderse. Ik heb zelf niet bewust gekozen voor een appaloosa, hij kwam op mijn pad toen ik op zoek was naar een verzorgpony. Bij zijn eigenaresse heb ik eerst Welshpony’s gereden, maar later mocht ik ook Spikkel rijden. Ik ben toen helemaal verliefd op hem geworden en verzorg nu alleen Spikkel nog. Inmiddels zijn we 2,5 jaar verder. Spikkel voelt echt als mijn eigen pony; ik mag alles met hem doen. Daar ben ik dan ook heel dankbaar voor.”

Knuffels en kriebels

Britt vertelt wat Spikkel zo leuk maakt: “Hij is superlief, betrouwbaar en werkwillig. Spikkel staat altijd klaar voor een knuffel of om gekriebeld te worden. Werken vindt hij geen probleem, hij doet alles voor je. Zijn mindere eigenschap is dat hij soms wat te eigenwijs is, maar dat hebben heel veel paarden. Spikkel is dus echt een schat van een beest.”

Veelzijdige pony

De appaloosa is erg veelzijdig, zo ook Spikkel. “Ik doe heel veel verschillende dingen met hem. Hij loopt bij zijn eigenaresse voor de kar, zowel eenspan als tweespan. Spikkel en ik rijden samen dressuur (sinds dit jaar ook wedstrijden), we springen en hij kan onder het westernzadel lopen. Hij vindt buitenritten natuurlijk ook leuk en hier wisselen we dan ook vaak mee af.”

Aanrader?

Britt raadt anderen zeker een appaloosa aan. “Ze komen voor in veel verschillende maten. Spikkel is ongeveer 1.46m hoog, maar er zijn ook appaloosa’s die veel hoger en groter zijn. Iedereen past er wel op. Ze zijn ook super veelzijdig. Appaloosa’s lopen in de dressuur, springen, western, endurance en kunnen dus zelfs gebruikt worden voor de mensport. Voor mensen die dus een paard of pony zoeken die eigen alles kan, raad ik zeker een Appaloosa aan!”

Foto’s: Britt Jansen (privébezit)