Carice Koeleman: “Een Fries was altijd al mijn droompaard ”

Het Friese paard is het oudste paardenras van Nederland. Deze zwarte beauty is geschikt voor de dressuursport, maar kan ook prima mee op buitenrit. Carice Koeleman (19) heeft zelf een Fries paard en vertelt hierover. “Friezen zijn de golden retrievers onder de paarden!”

Appie

Carice is vanaf jongs af aan al te vinden op de manege. “Ik ben nu trotse eigenaar van mijn zesjarige Friese ruin genaamd Appie. Ik heb Appie gekocht als driejarige hengst zonder rem of stuur, eigenlijk het tegenovergestelde van wat ik zocht. Want ik wilde graag een ervaren paard. Maar als de klik er is, dan is de klik er. Ik heb Appie zelf opgeleid, nu drie jaar later is het zo mooi om te zien hoe je van niets naar iets bent gekomen. En hoe we een mooi team zijn geworden samen, dat is echt goud waard!”

Friese paard

“Ik heb op de manege van alles en nog wat gereden, tot er opeens een pensionklant kwam binnen lopen met haar indrukwekkende zwarte Fries met grote sokken en een wilde coupe. Vanaf dat moment was ik verkocht aan het ras en wist ik als ik ooit een eigen paard zou mogen, dat het een Fries zou worden. Dus vanaf kleins af aan had ik al posters van Friezen in mijn kamer hangen, het was echt mijn droomras. Ik vind ze een hele stoere uitstraling hebben, en daarbij houd ik wel van een mooi ruig paard. Daarnaast zijn ze superlief, ik noem ze ook wel de golden retrievers onder de paarden.”

Leukste eigenschappen

“Het is nooit een dag saai met Appie”, vertelt Carice. “Hij is echt de grootse clown van stal. Hij haalt de gekste fratsen uit, zoals als een hond gaan zitten in de paddock. Half in de kruiwagen gaan staan tijdens het uitmesten. Of als ik even niet oplet, dan heeft meneer zelf zijn halster al afgedaan op de poetsplaats. Hij doet echt de gekste dingen, maar hij laat me elke dag weer lachen en dat vind ik super leuk aan hem. Het is ook wel echt een macho, hij vindt zichzelf ongelofelijk knap, maar heeft toch wel een klein hartje. Ook heeft hij altijd zin om te werken en doet hij elke keer weer zijn best. Hij wil het zijn ruiter echt naar zijn zin maken. En zo’n mentaliteit is echt goud waard.”

Happerig

“Een minder puntje is misschien dat hij zich nog wel is kan gedragen als hengst en dan hapgedrag heeft, dit vind ik zelf geen probleem. Maar bij nieuwe mensen die hem willen aaien moet ik wel altijd vermelden dat ze op hun vingers moeten letten, want Appie wilt ze nog wel eens aanzien als wortels.”

Dressuur, buitenritten en voetbal

Carice en Appie doen samen van alles wat. “Ik rijd hem drie keer per week en longeren doe ik twee keer in de week. Ik rijd het meeste dressuurmatig, dat is waar zijn talent echt ligt. We trainen nu op L2 niveau en ik wil binnenkort gaan starten in het indoor seizoen. Maar ik heb ook ‘lol met m’n knol dagen’, dat ik er zonder zadel op spring en lekker door de baan ga. Of dat ik Appie laat voetballen met een enorme skippybal. Ook vinden we buitenritten allebei echt super leuk! We gaan dan ook wel naar het strand of bos.” Hun avonturen samen kan je volgen op Instagram: @appiethefriesian.

Aanrader?

“Ik raad het Friese ras zeker aan. Ik vind het heel fijn dat Friezen over het algemeen lekker koel in het hoofd zijn, je weet wat je aan ze hebt, en ik vind ze heel betrouwbaar. Iets om wel in gedachten te houden is dat je veel tijd kwijt bent aan toiletteren, ze hebben prachtig behang maar het is ook wel een investering het te onderhouden. Denk aan uitkammen, vlechten, scheren etc!”

Foto’s: Carice Koeleman (privébezit)