Christel Nauta: “Een Fries paard is veelzijdiger dan je denkt”

Christel Nauta (26) had niets met Friese paarden, totdat ze er eentje als verzorgpaard kreeg. Ze kwam erachter dat een Fries veel meer in huis heeft dan ze in de eerste instantie dacht. Inmiddels heeft ze zelfs een eigen vijfjarige Friese merrie: Arjanneke fan ’t Zand (kortweg Janne). “Ik ben ben compleet gevallen voor het Friese ras.”

Verzorgpaarden

Christel begon als manegeruiter. “Ik heb tot mijn vijftiende altijd op een manege gereden, maar helaas door de scheiding van mijn ouders was het daarna financieel niet meer mogelijk voor ons. Hierdoor heb ik de overstap naar verzorgpaarden gemaakt. Ik heb daarbij altijd ontzettend veel mazzel gehad: in ruil voor klusjes in en rondom stal hoefde ik niets te betalen en kreeg daarnaast vaak veel vrijheid van de eigenaren. Helaas had dit soms ook een keerzijde en verliep de communicatie met eigenaren wel eens erg stroef.”

Een Fries?

“Toen ik zes jaar geleden werd gevraagd om een Fries bij te rijden dacht ik: Wat moet ik daar nou mee? Friezen zijn toch absoluut niet geschikt voor de dressuur? Maar ik ben toch gaan kijken en voelde al snel dat deze ruin veel aanleg had voor dressuur en graag hard wilde werken. Diezelfde middag heb ik allerlei filmpjes op Youtube van dressuurruiters met Friese paarden zitten bewonderen. Mijn conclusie: ze kunnen véél meer dan voor de kar lopen! Helaas liep ik ook hier na drie jaar tegen een aantal problemen aan en besloot ik te stoppen met het bijrijden. Het brak mijn hart, want drie jaar lang heb ik vier dagen in de week mijn hart en ziel in dit paard gestopt. Wat moest ik nu?”

Een eigen paard

“Ik ben gaan rekenen, rekenen en nog eens rekenen en kwam tot de conclusie dat een eigen paard een optie bleek te zijn! Inmiddels was ik totaal gevallen voor het Friese ras, dus de keuze was dan ook niet heel moeilijk. Ik had heel duidelijk in mijn hoofd wat ik wilde: een Fries hengstveulen van de dekhengst Beart 411. Beart 411 fokt (naar mijn idee) nog een beetje barok en ik wist uit ervaring dat het vaak werkwillige paarden zijn. De nieuwe generatie sport-Friezen vond ik niet zo mooi en ik wilde zeker geen merrie.”

Janne

Christel ging op zoek naar een eigen paard. “Uiteindelijk kwam ik via mijn moeder bij iemand terecht die nog wel een tweejarige merrie had staan van de hengst Bartele 472. Die stond niet per se te koop, maar mocht er iemand komen die een heel goed huisje had, dan was het zeker een optie. Het was natuurlijk echt totaal niet wat ik wilde, maar ‘kijken zodat ik referentie-materiaal heb kan geen kwaad’, dacht ik nog. Een prominente, hooghartige merrie met een lichtelijk verwaande blik. Maar ze was bloedmooi en de mensen voelden heel vertrouwd aan. Nog geen 24 uur later was ik enorm veel geld kwijt en had ik mijn eigen paard Janne in handen!”

Ontdooien

Christel en Janne hebben eerst aan elkaar moeten wennen. “Het heeft lang geduurd voor ze een beetje ontdooide. Knuffelen was totaal geen optie, poetsen vond ze geen reet aan en met wandelen was ze alles behalve ontspannen. Vaak heb ik mezelf afgevraagd of dit een goede keuze was. Inmiddels is ze ontwikkelt tot een heuse puber, maar ik mag mijn handjes dichtknijpen. Ik kan makkelijk met haar alleen op bosrit. Ze is niet snel ergens van onder de indruk, ze is slim en super leergierig en inmiddels vindt ze het poetsen ook erg fijn! Als ik echt een nadeel moet verzinnen is dat ze super verkeersmak is, maar een random blikje in de berm of bandenspoor op de weg kan totale paniek zijn (al gaat ze er na een kleine discussie altijd wel langs gelukkig).”

Activiteiten

Christel doet van alles met Janne. “Ik ga samen met Janne regelmatig naar het bos, maar ook hebben we een keer per week les in de bak, longeren we een keertje en doen af en toe eens een lesje vrijheidsdressuur van Jesse Drent. Ze is nog jong en in de groei, dus ik probeer om de dag iets met haar te doen. Verder probeer ik vooral te heel erg genieten van leuk en nieuwe dingen. Vorig jaar zijn we bijvoorbeeld twee nachtjes op vakantie geweest naar de Veluwe!”

Het Friese ras

“Ik vind de Fries een heel veelzijdig ras: dressuur, mennen, crossen, bosritten, ze draaien er hun hoeven niet voor om. Vaak zijn het koele kikkers in het hoofd en werklustige paarden en daarnaast zijn ze ook echt prachtig om te zien! Ik krijg regelmatig complimenten van wandelaars in het bos. Voor iedereen die ook interesse heeft in een Fries zou ik adviseren: DOEN! Maar laat wel goed van te voren klinisch en röntgenologisch onderzoek doen voor een eventuele aankoop. Er zijn helaas veel kwalen binnen het Friese ras…”

Ataxie

Zo ook bij Janne. “Janne heeft ataxie vanuit de onderste halswervel, wat haar toekomst onzeker maakt. Volgens de dierenarts zou het mogelijk nooit een rijpaard worden, dus ik knijp mijn handjes elke keer weer dicht van geluk dat ik er opzit, dat we alles kunnen doen wat we willen en dat ik er, op een paar kleine dingen na, nauwelijks iets van merk.”

Eerste wedstrijd

Ik zou haar voor geen goud willen missen en haar karakter is geweldig. Ik hoop dat we nog heel veel avonturen samen mogen beleven.. En wellicht kunnen we deze zomer ons eerste wedstrijdje rijden! Dat is echt een droom waar we naartoe werken.”

Foto’s: Christel Nauta (privébezit)