Daliyah Benhaim: “Geen ras is zo leergierig als de PRE”

PRE staat voor Pura Raza Española, het pure Spaanse ras. In dit stamboek worden alleen raszuivere paarden opgenomen en dus geen paarden van buitenaf. Daliyah Benhaim (20) is zelf trotse eigenaresse van 2 PRE’s en vertelt over dit ras. “Sommige paarden komen met trauma’s uit Spanje, want wat daar normaal is, is in Nederland abnormaal.”

Lujurioso en Nemesio

“Ik heb twee knappe PRE’s. Lujurioso is een 5-jarige schimmelruin die ik nu 2 jaar in mijn bezit heb. Hij is op 3-jarige leeftijd voor de handel maar Nederland gekomen en daar begon ons avontuur! Ik kocht hem als een stabiel en nuchter paard, en dan te bedenken dat hij pas 2 weken in Nederland was! Ik had nog geen ervaring met het houden van een eigen paard en Lujurioso was de eerste knapperd die ik bekeek en hem heb ik direct gekocht. Kort na de koop kreeg hij een enorme darmontsteking en kwam terecht op de kliniek. Daarna was hij ruim 6 maanden niet meer zichzelf, we konden helemaal niks meer en ik was bang dat het geen match was. Met veel hulp van buitenaf zijn we weer dichterbij elkaar gekomen en nu kunnen we samen lezen en schrijven. Niks is meer te gek of moeilijk voor ons! Nemesio is een anderhalf jaar oude hengst. Hij heeft een bijzondere kleur, namelijk perlino. Hem heb ik gekocht bij een PRE fokker in België. Ik wilde geen 2de paard, maar het avontuur trok me toch aan. Hij had zo’n ondeugend koppie en was zo knap. En hoe tof is het om zo’n jong paard helemaal zelf te trainen! Het doel met Nemesio is om hem net zo mak te krijgen als Lujurioso. In de toekomst lijkt het me enorm gaaf om duo clinics te geven met beide paarden.”

Waarom een PRE?

Daliyah is zelf fulltime paardenfotograaf en had regelmatig PRE’s voor de lens. “Die waren altijd superknap en mak! Zo ben ik stiekem heel erg verliefd geworden op deze Spanjaarden. Het was dan ook mijn droom om uiteindelijk mijn eigen sprookjes-PRE te kopen.” Volgens Daliyah zijn PRE’s fijne werkpaarden en inzetbaar voor bijna alles. “Ze zijn sensibel, maar op een fijne manier. Dit zorgt net voor wat extra vuur als je met een PRE werkt. Ze zijn heel nuchter en meedenkend. Lujurioso is mij vaak al 10 stappen voor als we iets gaan uitvoeren. En ze misstaan nooit in de rijbak. Het is altijd een plaatje om naar te kijken!”

Spiegelen

Daliyah: “Veel mensen vergeten vaak wel dat een geïmporteerde PRE nog moet wennen aan het leven in Nederland en dat ze vaak hierheen komen met wat trauma’s (maar dat is natuurlijk afhankelijk van de fokker). Wat daar normaal is, zien we hier als abnormaal gedrag. Daarin worden ze dus vaak niet begrepen als ze bepaald gedrag vertonen. Het zijn enorme spiegels: als je zelf niet in een goede mood bent, dan kan je het bijna wel vergeten om met een PRE aan de gang te gaan. Ze willen alles voor je doen, als je maar niet met je hoofd en aandacht ergens anders zit. Het zijn hele actief denkende paarden die veel uitdaging en afwisseling eisen, anders raken ze simpel weg verveeld.”

Leergierig

Daliyah doet veel verschillende dingen met haar paarden. “Het belangrijkste is het dressuurmatige rijden met Lujurioso. Daarnaast staan wij regelmatig model voor fotografieworkshops en shoots. Buiten het normale trainen om doen we veel vrijheidsdressuur en gaan we lekker op pad met de trailer naar bijvoorbeeld de zandverstuiving. Als het warm is gaan we samen zwemmen en wandelen. Nemesio is nog jong, maar hij kent ook al wat vrijheidsdressuur! Ze zijn beide heel leergierig. Ik ken geen enkel ras die zo snel leert als de PRE!”

Foto’s: Dali’s Fotografie