Danique Vos: “Working Equitation is uitdagend en afwisselend”

Speedtrail, stijltrail en slalom: allemaal termen die bij Working Equitation horen. Dit is een vorm van paardensport waarbij teamwork tussen paard en ruiter heel belangrijk is. Danique Vos (18) is actief in deze sport en vertelt er over. “Je moet je paarden echt goed voor elkaar hebben om dit te kunnen rijden, want makkelijk is het niet.”

Divino

Danique rijdt al van jongs af aan paard. “Zelf heb ik twee paarden. Valedor WH kocht ik als jaarling bij de fokker en ben ik nu zelf aan het opleiden. Hij is nu 4 jaar en doet alles supergoed en leert heel snel. Daarnaast heb ik sinds januari Divino HP gekregen van mijn instructrice. Divino was altijd al mijn droompaard en nu heb ik letterlijk mijn droompaard! Samen met Divino rijd ik in de klasse 3 van de Working Equitation.”

Working Equitation

Working Equitation heeft 4 onderdelen. Danique: “Eerst heb je de dressuur, waarbij je op het hoogste niveau dit op 1 hand moet rijden. Daarna krijg je de stijltrail. Hierbij rijd je bijvoorbeeld een slalom die op 6 meter staat. Dat betekent dat je paard wissels om de drie passen moet kunnen voor de klasse 3 en 4. Heel uitdagend dus. Daarna heb je de speedtrail, dat houdt in dat je alles op snelheid mag doen. Als laatste heb je één van de leukste onderdelen: de koeien. Het gaat er hier om dat je een koe het snelste uit de groep kan halen en hem in de pen kan zetten. Zelf vind ik dit erg leuk. Het is lastig en je moet de koeien goed kunnen lezen.”

Uitdaging

Danique begon met Working Equitation toen ze 10 jaar was. “Ik was de eerste jeugdruiter van Nederland. Ik was zelf nooit zo’n held met springen en dressuur vond ik niet zoveel uitdaging geven. Toen kwam ik hier mee in aanraking en ik dacht: dit is echt iets voor mij. Veel afwisseling, maar super dressuurmatig. Wat wil je nog meer? Er zit super veel uitdaging in. Het is elke wedstrijd weer anders. Je moet je paarden echt goed voor elkaar hebben om dit te kunnen rijden, want makkelijk is het niet.”

Sem

Met haar vorige paard Sem heeft Danique in de klasse 3 gereden. “Sem heb ik zelf opgeleid tot dit niveau, met behulp van mijn instructrice Danielle Fiene. Samen met haar heb ik dit paard daar gekregen en zijn we in 2018 op het EK geweest. In 2019 zijn Sem en ik zelf Nederlands kampioen geworden in deze klasse!”

Voor iedereen?

Working Equitation is een sport voor iedereen. “In principe kan elk paard en elke ruiter meedoen. Je ziet elke wedstrijd weer ander soort paarden. De paarden die het meeste gebruikt worden zijn de Lusitano’s, omdat de sport oorspronkelijk uit Portugal komt en die paarden zijn heel kort gebouwd. Aangezien in de trail alles heel dicht op elkaar staat, is de Lusitano dus erg geschikt.” Vooral in Portugal en Duitsland is deze sport al erg bekend. “Maar ook in Nederland wordt het steeds bekender.”

Tips van Danique

Wil jij beginnen met Working Equitation? Dan heeft Danique nog wat tips. “Kijk wat je thuis hebt staan. Vaak heb je thuis al voorwerpen staan waarmee je onderdelen kan proberen. Daarnaast is het altijd leuk om van andere mensen wat te leren. Meld je aan voor een leuke clinic of regel dit bij jullie op stal. Zelf sta ik hier ook altijd voor open!”

Tekst: Lydia Hagen voor Manegeruiter

Foto’s: Danique Vos (privébezit)